26 Lipca 2014 Gotowanie ze stylemBardzo smaczne i aromatyczne piaskowe ciasto cytrynowe. Niektórzy zamiast masła do ciasta stosują margarynę kostkową, jednak z oczywistych względów zdrowotnych ja użyłam naturalnego masła o zawartości tłuszczu 82%. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, najlepiej piec je w podłużnej formie keksowej.Składniki :200 g masła2 ¾ szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru pudru5 jaj15 g proszku do pieczenia3-4 łyżki stołowe soku z cytrynyotarta skórka z 1 cytrynycukier puder do posypania - opcjonalnieSposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku stale mieszając za pomocą miksera.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodać do pozostałej masy.Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, ponownie wymieszać.Masę przełożyć na podłużną formę keksową, piec około 1 godziny.Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.