Wykonanie
Ten wypiek niezbyt pasuje do zbliżających się Świąt. Cóż, ostatnimi czasy miewam nieco zwariowane, spożywcze zachcianki. Tym razem padło na tę babkę - niezwykle puszystą, delikatną i intensywnie pachnącą
cytrynami. Do tego sporo
cukru pudru. To musiało smakować!Składniki:1 szklanka
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru5
jajek2
cytryny1/4 szklanki
olejuponadto
cukier puder do oprószenia
Cytryny myjemy i wrzucamy do kubeczka z wrzącą
wodą. Pozostawiamy je w nim 3-4 minuty. Następnie
cytrusy osuszamy. Zest ścieramy na specjalnej tarce (może być tarka o bardzo drobnych oczkach), a sok wyciskamy do szklanki.
Olej mieszamy z
sokiem z cytryny.Do dużej miski przesiewamy
mąki z
proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę razem z
cukrem.Do miski z
mąką wlewamy
olej z
sokiem, a następnie wkręcamy masę jajeczną i
żółtka. Miksujemy całość tak długo, aż powstanie ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji. Na samym końcu dodajemy zest z
cytryny.Keksówkę wykładamy pergaminem. Wylewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C.Wystudzoną babkę oprószamy obficie
cukrem pudrem.