ßßß Cookit - przepis na SZYBKA BABKA CYTRYNOWA

SZYBKA BABKA CYTRYNOWA

nazwa

Wykonanie

Ten wypiek niezbyt pasuje do zbliżających się Świąt. Cóż, ostatnimi czasy miewam nieco zwariowane, spożywcze zachcianki. Tym razem padło na tę babkę - niezwykle puszystą, delikatną i intensywnie pachnącą cytrynami. Do tego sporo cukru pudru. To musiało smakować!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
5 jajek
2 cytryny
1/4 szklanki oleju
ponadto
cukier puder do oprószenia
Cytryny myjemy i wrzucamy do kubeczka z wrzącą wodą. Pozostawiamy je w nim 3-4 minuty. Następnie cytrusy osuszamy. Zest ścieramy na specjalnej tarce (może być tarka o bardzo drobnych oczkach), a sok wyciskamy do szklanki.
Olej mieszamy z sokiem z cytryny.
Do dużej miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę razem z cukrem.
Do miski z mąką wlewamy olej z sokiem, a następnie wkręcamy masę jajeczną i żółtka. Miksujemy całość tak długo, aż powstanie ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji. Na samym końcu dodajemy zest z cytryny.
Keksówkę wykładamy pergaminem. Wylewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C.
Wystudzoną babkę oprószamy obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/12/szybka-babka-cytrynowa.html