ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Powoli zbliża się Wielkanoc czyli czas mojego ulubionego wypieku :) Jako dziecko uwielbiałam babkę i nic się do tej pory nie zmieniło. Pokazywałam Wam już Wielkanocną babkę piaskową z
Baileysem tutaj i kawową tutaj . Teraz przyszedł czas na prawdziwy klasyk wśród wielkanocnych bab czyli babka cytrynowa. Przepis na tę pyszną, puszystą i wilgotną babkę dostałam od Mamy M. i muszę przyznać, że to jedna z lepszych piaskowych bab jakie jadłam :) Gorąco polecam! :)
Składniki (na formę Ø 25cm z kominem):
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę otartą z cytryny, olej i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie mikserem lub trzepaczką. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą lub otrębami owsianymi, a następnie napełnij ciastem. Babkę piecz w temperatzurze 180*C (góra+dół) przez około 40min, sprawdzając metodą suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/03/babka-cytrynowa.html