Wykonanie

Powoli zbliża się Wielkanoc czyli czas mojego ulubionego wypieku :) Jako dziecko uwielbiałam babkę i nic się do tej
pory nie zmieniło. Pokazywałam Wam już Wielkanocną babkę piaskową zBaileysem tutaj i
kawową tutaj . Teraz przyszedł czas na prawdziwy klasyk wśród wielkanocnych bab czyli babka cytrynowa. Przepis na tę pyszną, puszystą i wilgotną babkę dostałam od Mamy M. i muszę przyznać, że to jedna z lepszych piaskowych bab jakie
jadłam :) Gorąco polecam! :)Składniki (na formę Ø 25cm z kominem):5
jajek1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
olejusok i skórka otarta z jednej dużej
cytrynyPrzygotowanie:
Jajka ubij z
cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę otartą z
cytryny,
olej i
sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie mikserem lub trzepaczką. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp
bułką tartą lub
otrębami owsianymi, a następnie napełnij
ciastem. Babkę piecz w temperatzurze 180*C (góra+dół) przez około 40min, sprawdzając metodą suchego patyczka.Smacznego :)


