ßßß
Powoli zbliża się Wielkanoc czyli czas mojego ulubionego wypieku :) Jako dziecko uwielbiałam babkę i nic się do tej pory nie zmieniło. Pokazywałam Wam już Wielkanocną babkę piaskową zBaileysem tutaj i kawową tutaj . Teraz przyszedł czas na prawdziwy klasyk wśród wielkanocnych bab czyli babka cytrynowa. Przepis na tę pyszną, puszystą i wilgotną babkę dostałam od Mamy M. i muszę przyznać, że to jedna z lepszych piaskowych bab jakie jadłam :) Gorąco polecam! :)Składniki (na formę Ø 25cm z kominem):5 jajek1,5 szklanki cukru1 szklanka mąki pszennej0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki olejusok i skórka otarta z jednej dużej cytrynyPrzygotowanie:Jajka ubij z cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę otartą z cytryny, olej i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie mikserem lub trzepaczką. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą lub otrębami owsianymi, a następnie napełnij ciastem. Babkę piecz w temperatzurze 180*C (góra+dół) przez około 40min, sprawdzając metodą suchego patyczka.Smacznego :)

