ßßß

Składniki:2 jajka½ szklanki cukru3 łyżki oleju kokosowego230 g ugotowanego amarantusa1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g mąki pszennejDodatkowo:½ szklanki cukru pudru1-2 łyżeczki soku z cytrynyskórka otarta z cytryny, dobrze wymytej i wyparzonejWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Dwie duże blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem. Odstawiamy.Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dodajemy olej kokosowy (nie podgrzewamy go). Składniki miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ugotowany amarantus. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie dość rzadkie, a kawałki oleju koksowego widoczne, tak ma być. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, najlepiej bez końcówki i wyciskamy ciasteczka na papier w dość sporych odstępach. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.Pieczone ciasteczka studzimy na kratce i lukrujemy, a następnie oprószamy skórką otartą z cytryny.Smacznego!
O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam czekoladę, bezy, ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.