Wykonanie
« Jak upiec dynię?Opublikowano 25 października 2016 | Autor: KiC
Ciasteczka z
amarantusem … zaraz po wyjęciu z piekarnika chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku, po ostygnięciu już tylko mięciutkie, ale pyszne! Z każdym kęsem dają się wyczuć lekko
orzechowe ziarenka
amarantusa … Dzieciom bardzo smakują!
Składniki:2
jajka½ szklanki
cukru3 łyżki
oleju kokosowego230 g ugotowanego
amarantusa1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
mąki pszennejDodatkowo:½ szklanki
cukru pudru1-2 łyżeczki
soku z cytrynyskórka otarta z
cytryny, dobrze wymytej i wyparzonejWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Dwie duże blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem. Odstawiamy.Do miski wbijamy
jajka, wsypujemy
cukier i dodajemy
olej kokosowy (nie podgrzewamy go). Składniki miksujemy. Następnie wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i ugotowany
amarantus. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie dość rzadkie, a kawałki
oleju koksowego widoczne, tak ma być. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, najlepiej bez końcówki i wyciskamy
ciasteczka na papier w dość sporych odstępach.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.Pieczone
ciasteczka studzimy na kratce i lukrujemy, a następnie oprószamy skórką otartą z
cytryny.Smacznego!
O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam
czekoladę,
bezy,
ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi
sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych
kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.