ßßß
Przepis od lat krąży po różnych forach internetowych. Pamiętam, jak piekłam ją pierwszy raz, próba ta zakończyła się kompletnym zakalcem. I nie było powtórki, aż do tej pory :-). Tym razem z tego przepisu. Babka jest miękka, nie za słodka, mało aromatyczna. Jej smak wzbogaca lukier cytrynowy. Najlepsza ze szklanką lemoniady! Choć w smaku dla mnie przeciętna, wiem, że jest lubiana, a Wy nie będziecie się kierować wyłącznie moją subiektywną opinią ;-).Składniki:225 g jogurtu naturalnego200 g drobnego cukru do wypieków150 ml oleju450 g mąki pszennej4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniapół opakowania cukru waniliowego (8 g)*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.Jajka (w całości) i cukier ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem, w trzech turach, wymieszać szpatułką.Piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Udekorować lukrem cytrynowym: 3/4 szklanki cukru pudru roztarte grzbietem łyżki z 2 łyżkami soku z cytryny.* zamiast można użyć ekstraktu z wanilii lub cytrynySmacznego :-).