Wykonanie
Ta babka to smak mojego dzieciństwa. Kiedyś na każdą Wielkanoc zawsze gościła u nas na
stole. Puszysta, mięciutka, wilgotna, cytrynowa z produktów dostępnych w każdym domu a nawet jeśli nie to na pewno w każdym osiedlowym sklepie. Przepis z bloga Kwestia Smaku .
Składniki : Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej120 g
masła150 g
cukru ( użyłam
cukru pudru )1
cukier waniliowyskórka starta z pół
cytryny ( użyłam skórki z całej
cytryny )2
jaja200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 szklanki gęstego
jogurtu naturalnego3 łyżki
soku z cytrynyMasło ucieramy z
cukrem,
cukrem waniliowym i
skórką z cytryny na jasną puszystą masę. Miksując na wysokich obrotach dodajemy po jednym
jajku. Zmniejszamy obroty i w 3 partiach dodajemy
mąkę z proszkiem i
solą. Kiedy składniki się połączą dodajemy
jogurt,
sok z cytryny. Miksujemy tylko do połączenia.Ciasto przelewamy do formy na babkę o pojemności ok 2 L lub 2 mniejszych jak u mnie wcześniej wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką.Pieczemy w temp. 160°C przez 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ja swoje piekłam 35 minut ( przypominam były to 2 mniejsze foremki ).Smacznego :)