Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na muffinki
jogurtowo-
cytrynowe. Pyszne, jak każde ciasto z dodatkiem
jogurtu. Mięciutkie, delikatne i słodkie muffinki o mocno
cytrynowym smaku. Do przygotowania tych muffinków potrzebujemy 5 minut czasu wolnego i widelec. Czy są ciasta łatwiejsze do przygotowania od tych, na muffinki?
Składniki (12 muffinów):160 g
mąki pszennej140 g
cukrupłaska łyżeczka
cukru waniliowegopół płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonejpół płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli130 g
jogurtu naturalnego60 g roztopionego i przestudzonego
masła2
jajkaskórka otarta z 1
cytrynyWykonanie:Do przygotowania muffinów wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową. Musimy więc wcześniej wyjąć z lodówki
jogurt i
jajka.Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki:
mąkę,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia oraz
sól i całość mieszamy.Do drugiej wlewamy składrniki płynne i mokre:
jogurt,
masło,
jajka i otartą
skórkę cytrynową.Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 20 - 30 sekund).Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników.Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Powinniśmy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka, a muffinki powinny się lekko zrumienić.Po wyjęciu z piekarnika muffinki w celach ozdobnych możemy oprószyć
cukrem pudrem. Nie jest to jednak konieczne.Smacznego :)