ßßß Cookit - przepis na Jogurtowo - cytrynowe muffinki

Jogurtowo - cytrynowe muffinki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na muffinki jogurtowo- cytrynowe. Pyszne, jak każde ciasto z dodatkiem jogurtu. Mięciutkie, delikatne i słodkie muffinki o mocno cytrynowym smaku. Do przygotowania tych muffinków potrzebujemy 5 minut czasu wolnego i widelec. Czy są ciasta łatwiejsze do przygotowania od tych, na muffinki?
Składniki (12 muffinów):
160 g mąki pszennej
140 g cukru
płaska łyżeczka cukru waniliowego
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130 g jogurtu naturalnego
60 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Do przygotowania muffinów wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Musimy więc wcześniej wyjąć z lodówki jogurt i jajka.
Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i całość mieszamy.
Do drugiej wlewamy składrniki płynne i mokre: jogurt, masło, jajka i otartą skórkę cytrynową.
Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 20 - 30 sekund).
Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Powinniśmy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka, a muffinki powinny się lekko zrumienić.
Po wyjęciu z piekarnika muffinki w celach ozdobnych możemy oprószyć cukrem pudrem. Nie jest to jednak konieczne.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/03/jogurtowo-cytrynowe-muffinki.html