ßßß
Składniki (12 muffinów):160 g mąki pszennej140 g cukrupłaska łyżeczka cukru waniliowegopół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonejpół płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli130 g jogurtu naturalnego60 g roztopionego i przestudzonego masła2 jajkaskórka otarta z 1 cytrynyWykonanie:Do przygotowania muffinów wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Musimy więc wcześniej wyjąć z lodówki jogurt i jajka.Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i całość mieszamy.Do drugiej wlewamy składrniki płynne i mokre: jogurt, masło, jajka i otartą skórkę cytrynową.Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 20 - 30 sekund).Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników.Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Powinniśmy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka, a muffinki powinny się lekko zrumienić.Po wyjęciu z piekarnika muffinki w celach ozdobnych możemy oprószyć cukrem pudrem. Nie jest to jednak konieczne.Smacznego :)