ßßß Cookit - przepis na Babka świąteczna

Babka świąteczna

nazwa

Wykonanie

Babka świąteczna, cytryno-jogurtowa oraz małe babeczki do koszyka ze Święconką. Zdjęcia „odgrzebane” z archiwum :). Babka i babeczki w zeszłoroczne święta gościła na moim stole.
Składniki na babkę z przepisu Jana Kuronia:
200 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
2 jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny (dokładnie umytej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Do małej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. Masło miksujemy z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem z wanilii na gładką jednolitą masę. Stopniowo dodajemy jajka miksując na najwyższych obrotach miksera, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami mieszaninę mąki, proszku i soli, a następnie jogurt oraz sok z cytryny. Ciasto przekładamy do 3-4 małych foremek na babeczki, a pozostałą część do dużej formy na babkę. Użyłam foremek silikonowych, których nie trzeba smarować masłem. Babkę i babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C na ok. 50 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, po kilku minutach wyciągamy z form i lukrujemy (cukier puder zalewamy gorącą woda i sokiem z cytryny, mieszamy).
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/babka-swiateczna