Wykonanie
Babka świąteczna,
cytryno-jogurtowa oraz małe babeczki do koszyka ze Święconką. Zdjęcia „odgrzebane” z archiwum :). Babka i babeczki w zeszłoroczne święta gościła na moim
stole.
Składniki na babkę z przepisu
Jana Kuronia:200 g
mąki pszennej120 g miękkiego
masła2
jajka¾ szklanki
cukru½ szklanki gęstego
jogurtu naturalnego3 łyżki
soku z cytrynyotarta skórka z 1
cytryny (dokładnie umytej)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szczypta
soliSkładniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny3-4 łyżki gorącej
wodyWykonanie:Do małej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia i
sól. Odstawiamy.
Masło miksujemy z
cukrem,
skórką z cytryny i ekstraktem z
wanilii na gładką jednolitą masę. Stopniowo dodajemy
jajka miksując na najwyższych obrotach miksera, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami mieszaninę
mąki, proszku i
soli, a następnie
jogurt oraz
sok z cytryny. Ciasto przekładamy do 3-4 małych foremek na babeczki, a pozostałą część do dużej formy na babkę. Użyłam foremek silikonowych, których nie trzeba smarować
masłem. Babkę i babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C na ok. 50 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, po kilku minutach wyciągamy z form i lukrujemy (
cukier puder zalewamy gorącą
woda i
sokiem z cytryny, mieszamy).Smacznego!