ßßß




Składniki na babkę z przepisu Jana Kuronia:200 g mąki pszennej120 g miękkiego masła2 jajka¾ szklanki cukru½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego3 łyżki soku z cytrynyotarta skórka z 1 cytryny (dokładnie umytej)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szczypta soliSkładniki na lukier:1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny3-4 łyżki gorącej wodyWykonanie:Do małej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. Masło miksujemy z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem z wanilii na gładką jednolitą masę. Stopniowo dodajemy jajka miksując na najwyższych obrotach miksera, po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami mieszaninę mąki, proszku i soli, a następnie jogurt oraz sok z cytryny. Ciasto przekładamy do 3-4 małych foremek na babeczki, a pozostałą część do dużej formy na babkę. Użyłam foremek silikonowych, których nie trzeba smarować masłem. Babkę i babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C na ok. 50 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, po kilku minutach wyciągamy z form i lukrujemy (cukier puder zalewamy gorącą woda i sokiem z cytryny, mieszamy).Smacznego!