ßßß Cookit - przepis na Rodem z Austrii - najlepsze na świecie ciasto z morelami

Rodem z Austrii - najlepsze na świecie ciasto z morelami

nazwa

Wykonanie

Sezon na morele w pełni. Własnie teraz ich smak i aromat są najbardziej intensywne.
Czy próbowaliście kiedykolwiek Marillenkuche? Jest to smakowity, cukierniczy klasyk z autriackim rodowodem. Względem popularności plasuje się tuż za słynnym totrem Sachera. W okresie letnim niepodzielnie króluje na stołach w kraju nad modrym Dunajem.
Mialam okazję skosztować Marillenkuche podczas pobytu w Wiedniu. Spróbowałam i...... zakochałam się :-). Dziś muszę stwierdzić, że chyba z wzajemnością, bo ciasto ZAWSZE świetnie sie udaje i wzbudza powszechne uznanie domowników oraz gości.
Jest proste, lecz szalenie eleganckie w smaku, a jego przygotowanie nikomu nie powinno przysporzyć trudności. To zdecydowanie najpyszniejsze ciasto z morelami, jakie kiedykolwiek jadłam.
Składniki (na formę 25x30 cm lub podobną):
700g moreli
150g maki pszennej
30-50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g cukru
4 jaja
troszkę cukru pudru do posypania
1 cukier z prawdziwą wanilią np. Kamis
200g masła
skórka otarta z połowy dużej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Wykonanie:
Odzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli oraz soku z cytryny.
Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytryny. Dodajemy stopniowo żółtka, a następnie obydwie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia.
Na koniec łyżką czyli już bez użycia miksera, łaczymy całość z pianą z białek.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą formy. Będzie dość gęste i bardzo niskie, ale takie ma być:-). Na cieście układamy przekrojone na pół morelki - zawsze rozcięciem do góry.
Pieczemy ca 45 min w temp. 160-175 C w zalezności od rodzaju posiadanego piekarnika.
Test gotowości przeprowadzamy drewnianym patyczkiem - jeśli jest suchy tzn., że nasze ciasto już się upiekło. Po upieczeniu i wystudzenieniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/08/rodem-z-austrii-najlepsze-na-swiecie.html