Wykonanie
Kiedy robię muffiny zazwyczaj wybieram przepisy zawierające
olej - szczerze mówiąc, głównie z lenistwa, bo nie chce mi się topić i studzić
masła przed dodaniem go do ciasta. Raz na jakiś czas jednak stwierdzam, że może warto zrobić coś odrobinę bardziej "ambitnego" (to chyba jest za duże słowo ;) w temacie muffin. Tym razem postanowiłam więc zrobić babeczki na
maśle, które nadaje bardziej szlachetnego posmaku naszym wypiekom niż
olej. Dodatkowo przygotowałam na wierzch
cytrynowy krem. Nie jest on zdecydowanie moim faworytem, ale wiem, że jest wielu zwolenników
maślanych mas, którym takie wykończenie babeczek będzie odpowiadało. Warto też zaznaczyć, że taki krem doskonale nadaje się do dekoracji i zachowuje nadany mu kształt. Ostatecznie nie można na pewno nazwać tych babeczek ubogimi, bo są i maślane, i słodkie, i
cytrynowe, a po zjedzeniu jednej ma się już stanowczo dosyć ;) I jeszcze jedna praktyczna uwaga. Zawsze pamiętajcie o tym, żeby desery z masami na bazie
masła wyciągać z lodówki na długo przed podaniem - inaczej będą mało apetyczne i zbyt twarde.Składniki (na ok. 15 sztuk):Ciasto:190 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 100 g
mąki gryczanej, 50 g ryżowej, 40 g kukurydzianej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli115 g roztopionego i wystudzonego
masła250 g
cukru (można dać mniej)3 duże
jajkałyżeczka ekstraktu
waniliowego3/4 kubka
maślanki (lub rozcieńczonego
jogurtu naturalnego)Krem:200 g
cukru pudru100 g
masła3-4 łyżki
soku z cytrynyPrzesiać
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia do miski. Do oddzielnej miski wlać roztopione
masło, wsypać
cukier i miksować przez ok. 30 sekund, do uzyskania gęstej, żółtej masy. Dodawać następnie po jednym
jaju, po każdym miksując przez chwilę, na koniec dodać ekstrakt. Do mieszanki dodawać na zmianę mieszankę
mąki i
maślankę - zaczynając i kończąc wsypaniem
mąki. Ubijać tylko do połączenia składników! Napełniać formy na muffinki do 2/3 wysokości, piec w 180 º C przez ok. 15-20 minut. Babeczki po upieczeniu są płaskie, idealne do dekorowania. Całkowicie wystudzić przed nałożeniem kremu.Przygotowanie kremu:
masło ubić mikserem na jasną, puszystą masę, dodać
cukier puder, ubijać aż będzie niewyczuwalny w
masie. Na koniec stopniowo dodawać
sok z cytryny, miksując po każdej porcji. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować.Smacznego!
Źródło przepisu na ciasto: http://www.crazyforcrust.com/