ßßß Cookit - przepis na BABKA CYTRYNOWA Z JOGURTEM

BABKA CYTRYNOWA Z JOGURTEM

nazwa

Wykonanie

Ta pyszna babka była przygotowana na majowy, ciepły piknik. Ze wszystkich planów została tylko babka. Jest ona idealną propozycją na podwieczorek z herbatką w gronie przyjaciół. Babka cytrynowa należy do moich ulubionych ciast, dzięki czemu często gości na moim stole i jeszcze szybciej znika.
SKŁADNIKI
12 dag masła;
15 dag cukru;
skórka otarta z cytryny;
cukier wanilinowy;
2 jajka;
20 dag maki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
szczypta soli;
0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego;
2 łyżki soku z cytryny.
NA LUKIER
5 łyżek cukru pudru;
gorąca woda;
kilka kropli soku z cytryny.
WYKONANIE
Masło ucieramy z cukrem, skórką i cukrem wanilinowym na białą, puszysta masę. Dalej miksując dodajemy jajka. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i solą. Gdy składniki się połącza dolewamy jogurt i sok z cytryny, chwilę wszystko mieszamy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Babkę oblewamy lukrem (cukier puder zalewamy minimalna ilością wody, wkrapiamy sok i wszystko dokładnie mieszamy). Zachęcam do spróbowania.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/05/babka-cytrynowa-z-jogurtem.html