Ta pyszna babka była przygotowana na majowy, ciepły piknik. Ze wszystkich planów została tylko babka. Jest ona idealną propozycją na podwieczorek z herbatką w gronie przyjaciół. Babka cytrynowa należy do moich ulubionych ciast, dzięki czemu często gości na moim stole i jeszcze szybciej znika.SKŁADNIKI12 dag masła;15 dag cukru;skórka otarta z cytryny;cukier wanilinowy;2 jajka;20 dag maki pszennej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;szczypta soli;0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego;2 łyżki soku z cytryny.NA LUKIER5 łyżek cukru pudru;gorąca woda;kilka kropli soku z cytryny.WYKONANIEMasło ucieramy z cukrem, skórką i cukrem wanilinowym na białą, puszysta masę. Dalej miksując dodajemy jajka. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i solą. Gdy składniki się połącza dolewamy jogurt i sok z cytryny, chwilę wszystko mieszamy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Babkę oblewamy lukrem (cukier puder zalewamy minimalna ilością wody, wkrapiamy sok i wszystko dokładnie mieszamy). Zachęcam do spróbowania.