Wykonanie
Mam nadzieję, że przedstawianie świątecznych wypieków po świętach nie wejdzie mi w nawyk, ale co zrobić, kiedy studenckie życie nie sprzyja zaplanowanemu blogowaniu. Do mojej domowej kuchni mam kawał
drogi, nie mówiąc o tym, że mój fotograf też musi znaleźć chwilę na sesje zdjęciowe ;) Chcę jednak podkreślić, że babka którą pokazuję dzisiaj, mimo świątecznej formy, nadaje się do pieczenia przez cały rok. Jest to klasyczne ciasto
jogurtowe, moje ulubione. Pomimo tego że jogurtowce słyną z "zakalcogenności", gwarantuję, że z tym przepisem nie polegniecie! :) Korzystałam z niego niezliczoną ilość
razy i naprawdę polecam z czystym sumieniem (na dołączonych zdjęciach wersja bezglutenowa z tegorocznych świąt). Przyznam, że nawet nie stosuję się do zasady mówiącej o takiej samej temperaturze wszystkich składników, korzystam z produktów wyjętych z lodówki. A co do smaku i konsystencji - kto próbował wypieków na bazie
jogurtu, ten wie, że zachowują wspaniałą wilgotność i przez długi czas pozostają smaczne i świeże. Ciasto
jogurtowe ma też specyficzny smak, którego nie potrafię określić, ale osobiście bardzo mi on odpowiada. Jeśli nie
mieliście okazji kosztować tego typu ciast, polecam upiec w wolnej chwili. Ten przepis sprawdzi się jako podstawa do upieczenia babki świątecznej, ciasta do
herbaty w podłużnej formie, czy stworzenia muffinek. Od Was zależy kształt ciasta, jak i smak - kwestia doboru aromatów jest dowolna, nie trzeba ograniczać się do smaku
cytrynowego... :)Składniki (na formę o pojemności ok 1 , 5 l):2 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 szkl.
mąki gryczanej, 1/2 szkl. kukurydzianej, 1/2 szkl. ziemniaczanej)1/2 łyżki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2
jajka3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1 szklanka
jogurtu naturalnegoskórka otarta z jednej
cytryny + sok z połowy
cytrynyLukier:1/2 szklanki
cukru pudruodrobina
soku z cytrynydo dekoracji:
cukier różanyW jednej misce wymieszać bardzo dokładnie lub zmiksować ze sobą
jajka,
cukier,
olej,
jogurt, sok i
skórkę z cytryny. W drugim naczyniu wymieszać przesianą
mąkę z proszkiem i
sodą do pieczenia. Na koniec suche składniki wsypać do mokrych, szybko wymieszać pozostawiając w cieście widoczne grudki (należy tylko doprowadzić do połączenia składników i zamoczenia
mąki). Ciasto przelać do formy - jeśli jest to tradycyjna, metalowa forma na babkę należy ją wcześniej natłuścić
masłem i wysypać np. dowolną
mąką. Proste formy wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch ciasta i piec w temperaturze 180 ºC przez około 40 minut (moja babka piekła się 50 minut, muffinki ok. 25 minut). Po upieczeniu studzić przez około 20 minut w formie, po tym czasie można delikatnie wyjąć ciasto.Przygotować
lukier:
cukier puder wsypać do miski, wkropić odrobinę
soku z cytryny i miksować. Regulować gęstość lukru poprzez dodawanie paru kropel soku więcej. Do dekoracji babki najlepszy jest bardzo gęsty
lukier, ledwo ściekający z łyżeczki. Na koniec
lukier można obsypać posypką, np. naturalnym
cukrem różanym.Smacznego!