Wykonanie
W natłoku zajęć wciąż brakuje mi czasu na pieczenie... Na szczęście takie babeczki przygotowuje się w kilka minut, więc maksymalnie po pół godzinki można już się zajadać świeżutkimi wypiekami.Nie raz wspominałam, że jestem olbrzymią fanką wszystkiego, co
cynamonowe. Ta wersja
cynamonowych babeczek szczególnie przypadła mi do gustu, korzenne aromaty zostały złamane świeżością
cytryny, co dla mnie okazało się strzałem w 10tkę! Polecam spróbować nawet osobom, które nie przepadają za
cynamonem, gdyż w tym połączeniu nabiera zupełnie innego charakteru.Składniki na 9 sztuk:150 g
mąki pszennej + 2 łyżki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody120 g
cukru1
jajko200g
jogurtu naturalnego6 łyżek
oleju roślinnegoskórka otarta z 1
cytryny2 łyżki soku wyciśniętego z
cytryny1łyżka
cynamonu1/2 łyżki
kakaoDodatkowo:2 łyżki
cukru pudrukilka kropel
soku cytrynowegoSposób wykonania:Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami.W jednej misce łączymy ze sobą 150 g
mąki, proszek,
sodę oraz
cukier, w drugiej natomiast
jajko,
jogurt olej. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy za pomocą szpatułki bądź łyżki do połączenia się składników.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy
kakao i
cynamon, mieszamy, do drugiej
skórkę cytrynową,
sok z cytryny i 2 łyżki
mąki.Przekładamy do papilotek na zmianę po łyżeczce
cynamonowego i
cytrynowego ciasta, do wysokości 3/4 papilotki.
Do nagrzanego do 180 st. piekarnika wkładamy nasze babeczki i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu można dodatkowo przyozdobić
ciasteczka lukrem,
cynamonem bądź
skórką cytrynowa.Smacznego! :)