Wykonanie
Wielkanocne impresje z
waniliową nutą...
Jakie ciasta zagoszczą tego roku na Waszych Wielkanocnych stołach? :) Zapewne znajdą się wśród nich nasze tradycyjne babki i mazurki. Przypuszczam, że większość z Was już je przygotowała. Tym jednak, którym do tej
pory nie starczyło na to czasu, proponuję mój szybki w wykonaniu przepis na pyszną babkę
jogurtową. Można ją ozdobić
cukrem pudrem lub lukrem
cytrynowym, czy też nadać jej bardziej zmysłowego charakteru przez dodatek ulubionego aromatu.Jeśli ładnie ją ozdobimy, może też znaleźć miejsce w naszym Wielkanocnym Koszyku.Wesołego Alleluja! :))Składniki:240 g
jogurtu naturalnego,200 g
cukru,130 ml
oleju,3 szklanki
mąki pszennej,4
jajka,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,16 g
cukru waniliowego (opcjonalnie).Jak to zrobić?W misce ubijamy przez około 5 minut
białka razem z
żółtkami do puszystości.Dodajemy stopniowo
cukier (także ten
waniliowy) i ubijamy cały czas.Dodajemy partiami
jogurt i
olej. Miksujemy lub mieszamy dokładnie.Dodajemy
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia, mieszamy.Pieczemy około 55 minut w foremce na babkę natłuszczonej
masłem lub
olejem, aby ciasto nie przywierało do niej.Ostudzoną babkę możemy posypać
cukrem pudrem lub ozdobić lukrem
cytrynowym (wtedy do ciasta zamiast
cukru waniliowego można dodać startą
skórkę z cytryny).
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))