ßßß


180 gramów jogurtu naturalnego w temp. pokojowej2 kubeczki mąki pszennej3/4 kubeczka oleju w temperaturze pokojowej2 jaja w temperaturze pokojowej1 i 1/3 kubeczka cukru1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego1 łyżeczka (z małą górką) proszku do pieczeniadodatkowo:cukier puder do posypaniaDo miski wlewamy jogurt naturalny, kubeczek myjemy dokładnie. Do jogurtu wlewamy również olej, wbijamy całe jaja i wsypujemy oba cukry, mieszamy energicznie trzepaczką rózgową lub łyżką do wymieszania składników (nie za długo).
Następnie na dwie tury wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy do połączenia składników.

Blaszkę o boku 20 cm lub tortownicę 22 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną, wylewamy ciasto, układamy a nim owoce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.