Wykonanie
Przepis do którego nie potrzebujemy ani umiejętności kulinarnych ani miksera. Podstawową miarką jest tutaj kubeczek (wymyty i osuszony) po
jogurcie naturalnym 180 gramowym.Ale uwaga!
Jogurt,
jaja i
olej muszą być w temperaturze pokojowej !! Jeśli chcecie upiec je w dużej foremce (25x35) musicie podwoić składniki.
180 gramów
jogurtu naturalnego w temp. pokojowej2 kubeczki
mąki pszennej3/4 kubeczka
oleju w temperaturze pokojowej2
jaja w temperaturze pokojowej1 i 1/3 kubeczka
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią lub wanilinowego1 łyżeczka (z małą górką)
proszku do pieczeniadodatkowo:
cukier puder do posypaniaDo miski wlewamy
jogurt naturalny, kubeczek myjemy dokładnie. Do
jogurtu wlewamy również
olej, wbijamy całe
jaja i wsypujemy oba
cukry, mieszamy energicznie trzepaczką rózgową lub łyżką do wymieszania składników (nie za długo).
Następnie na dwie tury wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i ucieramy do połączenia składników.
Blaszkę o
boku 20 cm lub tortownicę 22 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy
kaszą manną, wylewamy ciasto, układamy a nim
owoce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy
cukrem pudrem.