Wykonanie
Przyznam, że nie planowałam w tym roku żadnych smażonych karnawałowych smakołyków, bo generalnie nie lubię smażenia i wiążącego się z tym zapachu
oleju rozchodzącego się po domu, nie mogłam odmówić Piotrkowi, który tak usilnie prosił o domowe pączki. Namawiał, namawiał, aż namówił :)Pączki na
jogurcie były w pewnym sensie kompromisem – Piotrek dostał świeżutkie pączuszki do
kawy i jeszcze całe pudełko do pracy, a ja nie musiałam się przy tym wiele napracować ;PTo naprawdę ekspresowe pączki, samo przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut, a i smażą się szybciutko. Jedynym wyzwaniem jest nadanie im ładnych kształtów. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, więc formowanie przed smażeniem nie wchodzi w grę. Początkowo próbowałam wkładać ciasto do tłuszczu przy pomocy dwóch łyżek, ale nie bardzo się to sprawdziło. Z garnka wyjmowałam przeróżne twory z ciasta i, chociaż miałyśmy z Zuzią niezły ubaw podziwiając ich wymyślne kształty, za nic nie można było powiedzieć, żeby chociaż trochę przypominały pączki ;) Przygotowałam zatem, ku ogromnej uciesze
męża, kolejną porcję ciasta, wyjęłam z szuflady moją zaufaną małą łyżkę do
lodów i z jej pomocą usmażyłam cały talerz przepysznych i zdecydowanie bardziej fotogenicznych pączuszków :)Te słodziutkie pączusie będą idealne, jeżeli nie bardzo lubicie się z
ciastem drożdżowym lub po prostu nie macie zbyt wiele czasu. Poza tym smakują wybornie, są pulchniutkie, lekkie, nie chłoną tłuszczu i długo zachowują świeżość.Naprawdę polecam :)Przepis na około 30 małych pączuszków:3 duże
jajka250ml
naturalnego jogurtu greckiego1 łyżka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia300g
mąki pszennejDodatkowo:
olej roślinny do smażeniadrobny
cukier wymieszany z
cynamonem do obtoczenia lub
cukier puder do oprószenia (wedle uznania)Wykonanie:
Jajka,
jogurt, ekstrakt z
wanilii oraz
cukier zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną krótko w dużej misce. Dodaj
proszek do pieczenia oraz
mąkę i ostrożnie zmiksuj raz jeszcze. Ciasto powinno być jednolite.W międzyczasie rozgrzej
olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Do gorącego tłuszczu (powinien
mieć około 180ºC) wkładaj ostrożnie niewielkie porcje ciasta i smaż po około 2 – 3 minuty z każdej strony. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je nieco z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczaj z cukrze
cynamonowym lub posypuj
cukrem pudrem.Smacznego :)Reklamy