Wykonanie
Ostatnio często nachodzi mnie na błyskawiczne słodkości. Niedobór wolnego czasu powoduje, że tego, który mam, nie poświęcam na przekładańce, na ciasta o skomplikowanym sposobie przygotowania. Pączki też smażę błyskawiczne. Wymieszane łyżką. Otoczone, jeszcze na ciepło, w cukrze i
cynamonie. Są wyśmienite :) Inspiracja
Składniki:300 g
jogurtu naturalnego4 łyżki
cukru pudru1 łyżka ekstraktu
waniliowego2 szkl.
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajkaszczypta
soliolejdrobny
cukier wymieszany ze zmielonym
cynamonem (proporcja według uznania)
Jogurt wymieszaj z
jajkami,
cukrem pudrem i ekstraktem
waniliowym. Dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól. Dokładnie wymieszaj - po prostu za pomocą łyżki. Rozgrzej
olej (ja smażyłam we frytkownicy). Nakładaj za pomocą dwóch łyżek porcje ciasta - możesz spróbować formować zgrabne kule. Smaż do złotego koloru. Po wyjęciu z
oleju osącz na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtocz w
cynamonowym cukrze.Najsmaczniejsze są tuż po ostygnięciu :)