Wykonanie
Bardzo lubię wszystkie babki i choć moją ulubioną jest babka piaskowa, to postanowiłam spróbować przygotować również babkę
jogurtową. Okazała się być równie smaczna. Nadaje się doskonale zarówno do
kawy jak i jako słodki dodatek do
herbaty.Składniki:4
jajka200 g
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią230 g
jogurtu naturalnego150 ml
oleju450 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Wszystkie składniki wyciągnąć odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.
Jajka ubić na gęstą pianę. Nadal ubijając powoli dodawać po trochu oba
cukry.Nie przestając ubijać masy dodawać po trochu
jogurt i
olej.Do masy dodać
mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 o C przez około 45 minut do suchego patyczka.