ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wszystkie babki i choć moją ulubioną jest babka piaskowa, to postanowiłam spróbować przygotować również babkę jogurtową. Okazała się być równie smaczna. Nadaje się doskonale zarówno do kawy jak i jako słodki dodatek do herbaty.
Składniki:
4 jajka
200 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
230 g jogurtu naturalnego
150 ml oleju
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyciągnąć odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.
Jajka ubić na gęstą pianę. Nadal ubijając powoli dodawać po trochu oba cukry.
Nie przestając ubijać masy dodawać po trochu jogurt i olej.
Do masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 o C przez około 45 minut do suchego patyczka.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/11/babka-jogurtowa.html