Wykonanie
Te serniczki są przeurocze. Za każdym razem kiedy pojawiają się na
stole słychać wszędzie „ahy” i „ohy”. Z reguły znikają zresztą jako pierwsze ze wszystkich deserów. Wyglądają estetycznie a przez dodatek
owoców na wierzchu sprawiają wrażenie bardzo zdrowych :)Przygotowuje się je błyskawicznie i nie sprawiają żadnego kłopotu przy ich wykonaniu. Do dekoracji serniczków z reguły zapraszam córeczkę co i Wam bardzo polecam. Dziecko się świetnie
bawi a i chętniej później zjada coś w co samo się zaangażowało.Potrzebujesz:120 g
ciasteczek typu digestive lub innych
herbatników,60g roztopionego
masła,800 g
sera „z wiaderka”,1 łyżka ekstraktu z
wanilii,3
jajka,120 g drobnego
cukru do wypieków,
owoce do dekoracji (u mnie
maliny,
borówki amerykańskie,
truskawki),kilka cząstek ciemnej lub
mlecznej czekolady startej na tarce na drobnych oczkachWykonanie:Piekarnik nagrzej do 150 stopni C. Przygotuj foremkę do muffinek wykładając ją papilotkami. Możesz również użyć pojedynczych foremek silikonowych.
Ciastka i roztopione
masło przełóż do malaksera i zmiksuj do otrzymania drobnych konsystencji mokrego piasku. Gotowy spód przełóż na dno każdej foremki lekko dociskając.
Ser połącz za pomocą miksera z
cukrem,
wanilią i
jajkami. Miksuj tylko krótką chwilkę! Im dłużej miksujesz tym masa bardziej się napowietrza w efekcie czego serniczki urosną a
potem opadną.Zmiksowaną masę przelej do przygotowanych foremek i włóż je do piekarnika. Piecz około 20-25 minut. Po wyjęciu serniczków z piekarnika przestudź je, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin (wcześniej delikatnie wyjmij serniczki z foremki muffinkowej, ale pozostaw w papilotkach). Przed podaniem zdejmij papilotki i udekoruj serniczki
owocami i tartą
czekoladą.
Smacznego!*Pomysł: www.mojewypieki.com