ßßß
Te serniczki są przeurocze. Za każdym razem kiedy pojawiają się na stole słychać wszędzie „ahy” i „ohy”. Z reguły znikają zresztą jako pierwsze ze wszystkich deserów. Wyglądają estetycznie a przez dodatek owoców na wierzchu sprawiają wrażenie bardzo zdrowych :)Przygotowuje się je błyskawicznie i nie sprawiają żadnego kłopotu przy ich wykonaniu. Do dekoracji serniczków z reguły zapraszam córeczkę co i Wam bardzo polecam. Dziecko się świetnie bawi a i chętniej później zjada coś w co samo się zaangażowało.Potrzebujesz:120 g ciasteczek typu digestive lub innych herbatników,60g roztopionego masła,800 g sera „z wiaderka”,1 łyżka ekstraktu z wanilii,3 jajka,120 g drobnego cukru do wypieków,owoce do dekoracji (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki),kilka cząstek ciemnej lub mlecznej czekolady startej na tarce na drobnych oczkachWykonanie:Piekarnik nagrzej do 150 stopni C. Przygotuj foremkę do muffinek wykładając ją papilotkami. Możesz również użyć pojedynczych foremek silikonowych.Ciastka i roztopione masło przełóż do malaksera i zmiksuj do otrzymania drobnych konsystencji mokrego piasku. Gotowy spód przełóż na dno każdej foremki lekko dociskając.Ser połącz za pomocą miksera z cukrem, wanilią i jajkami. Miksuj tylko krótką chwilkę! Im dłużej miksujesz tym masa bardziej się napowietrza w efekcie czego serniczki urosną a potem opadną.Zmiksowaną masę przelej do przygotowanych foremek i włóż je do piekarnika. Piecz około 20-25 minut. Po wyjęciu serniczków z piekarnika przestudź je, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin (wcześniej delikatnie wyjmij serniczki z foremki muffinkowej, ale pozostaw w papilotkach). Przed podaniem zdejmij papilotki i udekoruj serniczki owocami i tartą czekoladą.






Smacznego!*Pomysł: www.mojewypieki.com