Wykonanie

Jeśli jesteście częstymi gośćmi internetowych sklepów ze zdrową żywnością lubmacie dostęp do niemieckich produktów, zapewne nie raz spotkaliście się z produktami Allos.Jest to kolejna
marka, która produkuje naturalne, zdrowe
płatki śniadaniowe,
słodycze,
pieczywo,
syropy i przekąski. Wszystkie wytwarzane są z organicznych surowców, bez użycia sztucznych polepszaczy smaku i konserwantów. Ponadto nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie ani rafinowanego
białego cukru (z wyjątkiem
marki De Rit).
Ciastka i batoniki słodzone są
miodem, roślinnymi
syropami lub
suszonymi owocami. Brzmi świetnie, a jak ze smakiem?* Allos Frühstücksbrei Vital z
amarantusem i nasionami chiaOd strony wizualnej, opakowanie jest estetyczne i zachęca do spróbowania.W środku znajdziemy:pełnoziarniste
płatki owsiane*, pełnoziarniste
płatki orkiszowe*, zmielony popping z
amarantusa 16%*, nasiona chia 9%* (Salvia hispanica),
jabłka suszone*,
migdały siekane,mielone
siemię lniane*,
wanilię burbońską *.* składniki z upraw ekologicznychJak widać, skład jest wprost idealny.Do przygotowania użyłam 200 ml ciepłego
mleka i około 60 g mieszanki. Po zamieszaniu i odczekaniu około 7 minut uzyskujemy gęstą, aromatyczną owsiankę. W smaku jest lekko słodka, z dyskretną,
orzechową nutą. Przyznam, że wolałabym popping w wersji niezmielonej, ale taki jednolity "
budyń" równie dobrze smakuje. Warto dodać do niej wyrazistych dodatków, np. prażonych
orzechów,
cytrusów czy sosu
czekoladowego.* Allos Hofgemüse Torstens Tomate LauchTo pasta z
pora i
pomidorów, świetna do kanapek i dań obiadowych. Zawiera sporą ilość drobno krojonych, chrupiących (!) warzyw. W smaku zaskakująco świeża, z dużą przewagą
pomidorów. Prawie jak ta, zrobiona w domu! Plus za miły akcent w postaci
nasion słonecznika.Skład również niczego sobie:
pomidory 42%,
nasiona słonecznika,
marchew 10%,
olej słonecznikowy,
por 8%,
przecier pomidorowy 5%,
syrop z agawy,
skrobia ziemniaczana,
suszone pomidory 1,5%,
czosnek 1,5%, zagęszczony
sok z cytryny,
sól morska,
przyprawy (
cebula w proszku,
chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa .* Allos sos z
wiśni amarena

Skład:
wiśnie* 55%,
syrop z agawy*,
sok winogronowy*, zagęszczony
sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka
chleba świętojańskiego*,
sok z cytryny*,
wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich
migdałówUwielbiam wszelkiego rodzaju
konfitury owocowe z
migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu.
Wiśnie amarena w
syropie to jak dla mnie jedne z najlepszych tego typu
przetworów, więc w tym sosie spodziewałam się podobnego smaku i absolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno
owocowy i słodki, podkreślony przez
wanilię i lekką goryczkę gorzkich
migdałów. Plus za brak rafinowanego
cukru. Najlepszy do placków, gofrów i omletów :)* Allos
pieczywo chrupkie amarantusowe wielozbożoweEkologiczne
pieczywo chrupkie, podobne do popularnego
pieczywa z supermarketów, jednak ma w swoim składzie
kminek, len i
kolendrę, z którymi w tego typu wypiekach spotykam się po raz pierwszy. Jak dla mnie rodzaj użytych przypraw całkowicie zmienia smak każdego produktu, dlatego
mogę powiedzieć, że ten chlebek ma w sobie "to coś". :)Skład: pełnoziarnista
mąka żytnia* (68%), pełnoziarnista
mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (
sezam*, len*, gryka*, owies*),
sól morska,
kminek*,
kolendra*.*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001.* De Rit
miodowe ciasto z
mąki żytniej pełnoziarnistejSkładniki:
mąka żytnia pełnoziarnista* (33,5%), inwertowany
syrop cukru trzcinowego*,
miód* (27%),
mąka żytnia* (11,4), kwasek (wodorowęglan
sodu),
cynamon*.Bez dwóch zdań, to najlepsze "kupne" ciasto, jakie kiedykolwiek
jadłam. Zwykle są one napakowane całą tablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość
cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość
miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym
masłem... pychota.* Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa z
pomidorów.Skład:
woda,
olej kokosowy*,
koncentrat pomidorowy* (14%),
tofu* (
woda,
soja*, koagulant: siarczan wapnia),
pomidory* (8%),
cebula*,
skrobia ziemniaczana*,
drożdże*, zagęszczony
sok jabłkowy*,
białko roślinne*,
sól morska,
przyprawy*,
olej słonecznikowy*,
czosnek*,
sos sojowy* (
woda,
soja*,
sól),
pietruszka*,
bazylia*, substancja zagęszczająca: guma guar*Skład już trochę dłuższy niż w przypadku poprzednich produktów, jednak poszczególne składniki wydają się być OK, no może z wyjątkiem gumy guar, która podobno może uczulać.Według producenta pasta ma stanowić alternatywę dla pasztetu i w
sumie smakuje całkiem nieźle. Uwielbiam
tofu,
czosnek i
pomidory, które były bardzo dobrze wyczuwalne, także pasta szybko zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :) Plus za idealnie dobrane
przyprawy.* Allos mus z
mango (75%)Mus z
owoców mango, słodzona
syropem z agawy, bez dodatku
białego cukru.Skład:przecier z
mango* 75%,
syrop z agawy*, środek żelujący: pektyna,
sok z cytryny*, cytrynian wapnia.*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001.Ten mus musiał zmierzyć się z "bardziej rygorystycznymi" wymogami, ponieważ
mango to jeden z moich ulubionych
owoców.Co urzekło mnie w nim najbardziej? Przede wszystkim konsystencja. Nie przepadam za galaretami, które można dosłownie kroić nożem. Wolę właśnie takie, delikatne przeciery. Skład niczego sobie, ponieważ podobnie jak w innych produktach, nie znajdziemy w nim
białego cukru, sztucznych barwników ani konserwantów.W smaku intensywnie
owocowy, o dziwo nie za słodki(w końcu
mango z natury jest bardzo słodkie).Uwaga! Trzeba bardzo szybko go zużyć, ponieważ w lodówce wytrzymuje około 4 dni, co mimo wszystko świadczy o braku sztucznych dodatków i można to uznać za dowód "naturalności" :)Testowałam w połączeniu z
lodami, na gorącej grzance jak i z
kaszką kukurydzianą.We wszystkich zestawieniach wypadł wyśmienicie.* Allos Hochlandblütenhonig -
miód wysokogórski z obszaru Sierra Madre.Ciekawostką jest fakt, że Sierra Madre (położone w Meksyku)jest jednym z ostatnich naturalnych "rajów" na świecie.
Miód zbierany jest z bardzo wysokich, nasłonecznionych terenówpołożonych na wysokości 1 500- 2000 m npm.Zachwyca
słonecznym kolorem, kremową konsystencją i delikatnymi nutami kwiatów.Najważniejsze jest jednak to, że... drapie w gardło, co świadczyo wysokiej jakości i właściwościach antybakteryjnych.Uwielbiam go w klasycznym połączeniu z tostem,
masłem i
twarogiem albo z
serkiem wiejskim (mój hit z dzieciństwa), ale równie dobrze nada się do pancakes czy owsianki.Podsumowując, ze wszystkich testowanych produktów jestem niemal w 100 % zadowolona.Jeśli tak jak ja poszukujecie naturalnych i jednocześnie smacznych produktów,koniecznie rozejrzyjcie się za
marką Allos.Całą ofertę znajdziecie na oficjalnej stronie
