Wykonanie
Lody o smaku
mango :-). Orzeźwiające, tropikalne, oparte na puree
owocowym. Samo zdrowie!Składniki:1 duże
mango, bardzo dojrzałe1/2 szklanki wrzątku wymieszane z 3 łyżkami
cukru, przestudzone*sok z połowy
cytrynyMango umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do misy miksera razem z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładkie puree. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
Lody przelać do pojemniczków na
lody na patyku i zamrozić.
Sorbet można również wykonać w maszynie do
lodów:Schłodzoną mieszanką przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według jej instrukcji.
Sorbet można też wykonać bez maszyny do
lodów: ochłodzoną masę przelać do dowolnego kontenera i umieścić w zamrażarce. Podczas procesu mrożenia kilka
razy wyjąć z zamrażarki (np. w 30 minutowych odstępach) i miksować, by nie tworzyły się kryształki
lodu.* Zamiast
cukru można
lody posłodzić golden
syrupem lub
syropem z agawy, ewentualnie
miodem.Smacznego :-).