Wykonanie
O miodzie lub
syropie z mniszka lekarskiego można pisać w samych superlatywach. Głównie jest znany z tego, że to bardzo dobry lek przeciwkaszlowy, ale ma również wiele innych cennych właściwości, o których nie
będę tu pisała. Można znaleźć sporo informacji w internecie.
![](/Data/Images/kuchnia-domowa-ani.blogspot.com\2015_slash_05_slash_miod-z-mniszka-lekarskiego/l/155162353.jpg)
![](/Data/Images/kuchnia-domowa-ani.blogspot.com\2015_slash_05_slash_miod-z-mniszka-lekarskiego/l/144882066.jpg)
Składniki:500 kwiatów mniszka lekarskiegosok z 1
cytryny (w ostateczności można zastąpić 1 łyżeczką kwasku
cytrynowego)1 litr
wody1 kg
cukruSposób wykonania:1. Bardzo ważne: kwiaty mniszka zbieramy najlepiej w maju, ponieważ nie mają wtedy w sobie posmaku goryczy. Należy zbierać je w
słoneczny suchy dzień, oczywiście z dala od dróg i pól uprawnych, aby uniknąć zatrucia pestycydami. Zebrane kwiaty rozkładamy na
białym papierze, dzięki temu wszelkie owady szybko "wyemigrują".2. Kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy litrem
wody i gotujemy przez ok 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny.3. Następnego dnia
wywar odcedzamy przez gazę, dodajemy do
wywaru cukier i
sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2 godziny od czasu do czasu mieszając.4. Gotowy
syrop przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.5.
Syrop zmieni konsystencję na gęstszą pod koniec gotowania lub po wystudzeniu. Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiczki
miodu.Smacznego!!!
![](/Data/Images/kuchnia-domowa-ani.blogspot.com\2015_slash_05_slash_miod-z-mniszka-lekarskiego/l/-646668927.jpg)
![](/Data/Images/kuchnia-domowa-ani.blogspot.com\2015_slash_05_slash_miod-z-mniszka-lekarskiego/l/1017759701.jpg)
Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w
słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej
porze dnia
płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem
syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na
białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.htmlKwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w
słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej
porze dnia
płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem
syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na
białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.htmlKwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w
słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej
porze dnia
płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem
syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na
białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.html