ßßß
Składniki:50 baldachów dojrzałych kwiatów3 cytryny -całe750 g wody500 g cukru1 szkl. miodusok z 2 limonekWykonanie:Kwiaty zebrać w pogodny dzień. Nie otrząsać pyłku! Rozłożyć delikatnie na białym obrusie i wyprosić wszystkie robaczki :) Po 15-20 minutach wychodzą wszystkie.Kwiaty odciąć nożyczkami od zielonych łodyżek baldachów, umieścić w dużym słoju, dodać cytryny pokrojone w plastry (wyszorowane i bez pestek).Z wody i cukru ugotować syrop, przestudzić ok.20 minut i zalać nim kwiaty bzy i cytrynę. Słój przykryć talerzykiem lub owinąć lnianą ściereczką i odstawić w słoneczne miejsce na 10-14 dni.Syrop zlać do rondla, kwiaty dobrze wycisnąć.Do syropu dodać miód i sok z limonek i podgrzewać do temp 50*C. Ważne, żeby nie zagotować soku bo miód traci swoje cenne właściwości. Możemy użyć do tego podgrzania Thermomixa ustawiając temp. 50*CCiepły syrop przelewamy do małych słoików i studzimy na pokrywkach.Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.