ßßß Cookit - przepis na Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

nazwa

Wykonanie

Powoli kończy się sezon na kwiaty czarnego bzu, dlatego też spieszę z dodaniem tego posta.
Właściwości lecznicze czarnego bzu są ogromne, szerzej na ten temat możecie poczytać choćby tu .
Ja jednak przyznam, że to nie one, a zwykła ciekawość nowych doznań smakowych nakłoniła mnie do zrobienia tego syropu. No i jeszcze fakt, że czarny bez gości na naszej działeczce.
Jak wrażenia? Bardzo pozytywne. Szczególnie smakuje mi w wersji lemoniady, czyli trochę syropu, dużo wody i lodu, ewentualnie plasterek cytryny, dobry jest również jako dodatek do herbaty.
Sam syrop nie jest przesadnie słodki, obłędnie pachnie, a smakuje bardzo orzeźwiająco. Mąż, kiedy dałam mu spróbować myślał że jest w nim mięta i im dłużej o tym myślę to wydaje mi się, że taki syrop byłby ciekawą alternatywą dla popularnego mojito.
Przepis znalazłam tutaj . Prawie nic w nim tym razem nie zmieniając.
Składniki
kwiaty bzu, około 300g (mniej więcej pół wypchanej reklamówki
1 kg cukru
1,25 l wody
2 duże cytryny, przekrojone na ćwiartki
3 limonki, przekrojone na ćwiartki
50g kwasku cytrynowego (2 opakowania)
Kwiaty bzu należy zbierać w słoneczny dzień, najlepiej w godzinach porannych. Po zebraniu trzeba przejrzeć kwiaty czy nie ma w nich żadnych insektów (nie myć kwiatów, a jedynie otrzepać). Odciąć grube zielone łodyżki przy kwiatach, w przeciwnym razie syrop będzie gorzki.
Wsypać bez oraz cytryny i limonki do miski. Wodę ogrzać z cukrem i kwaskiem cytrynowym, gdy ten się rozpuści, a woda zagotuje zalać nim owoce i kwiaty i zostawić do schłodzenia.
Po ostygnięciu przykryć miskę szczelną folią (by zapach nie zdominował lodówki) i wstawić na minimum 24 godziny (w moim przypadku były to dwa dni) do lodówki. Po tym czasie przecedzić przez sito,a następnie rozlać do butelek przecedzając przez gazę. Syrop można poddać pasteryzacji lub przechowywać w lodówce.
Z podanej ilości otrzymamy ok 1,5 litra syropu.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/06/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu.html