Wykonanie
Mniszek lekarski, potocznie zwany
mleczem. Myślę, że nikomu nie muszę tłumaczyć co to za roślina. Wielu z nas nie wie jak duże zastosowanie ma ta roślina.Działa przede wszystkim leczniczo, kwiat działa moczopędnie, korzeń zawiera
między innymi potas. Odwar z korzenia pomaga w schorzeniach dróg żółciowych i wątrobowych.Mniszek lekarski sprawdza się także doskonale w kuchni, bowiem
młode liście mogą stanowić dodatek do wiosennej sałatki.Jest jeszcze wiele różnych zastosowań tej pospolitej rośliny, o których możecie przeczytać w wielu artykułach dostępnych w
sieci.Ja zdecydowałem się wykorzystać kwiaty, by zrobić pyszny
syrop, który mam nadzieje pomoże mi w utrzymaniu odporności, a gdy dopadnie mnie przeziębienie będzie doskonałym dodatkiem do powrotu do zdrowia. Zrobienie
syropu jest bardzo proste, ale zajmuje dość dużo czasu. Musimy być cierpliwi, bo efekt końcowy jest świetny.
Syrop konsystencją przypomina
miód i prawie tak samo smakuje.Składniki:- litr
wody- sok z dwóch
cytryn-
cukier (powinno być słodkie, więc ilość zależy od was, ja użyłem 10 łyżek
cukru)Przygotowanie:Kwiaty wykładamy na blat i czekamy, aż wypełzną z nich wszystkie owady. Następnie wkładamy do durszlaka i płuczemy dokładnie
wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy przez 20 minut. Tak zrobiony
wywar zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.Po tym czasie odcedzamy mlecze i dokładnie odciskamy. Garnek wraz z
wywarem stawiamy na ogniu, wlewamy
sok z cytryny oraz dodajemy
cukier. Mieszamy wszystko razem i gotujemy na bardzo małym ogniu
między 1-1,5 godziny. Następnie przelewamy do wyparzonego słoiczka i zakręcamy.Na drugi dzień możemy odkręcić słoik i cieszyć się smakiem pysznego
syropu:)