ßßß
(keksówka o dł. ok. 21 cm)- 4 bardzo dojrzałe banany- 125 g brązowego cukru- 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy lub inne słodzidło)- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 75 ml oleju kokosowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej- 170 g mąki orkiszowej- szczypta soli- 1 łyżeczka sodyBanany gniotę widelcem, dodaję do nich cukier, miód (lub syrop z agawy), siemię lniane, olej kokosowy i pastę waniliową.Do masy bananowej dodaję mąkę wymieszaną z solą i sodą. Wszystko dokładnie mieszam.Formę wysmarowuję olejem kokosowym i posypuję mąką. Wlewam do niej masę na chlebek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (160 st. C jeśli pieczesz w termoobiegu) na ok. 1 h. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zaczyna się przypalać, przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej.Upieczone ciasto studzę w foremce.Smacznego!