ßßß
(keksówka o dł. ok. 21 cm)- 4 bardzo dojrzałe banany- 200 g suszonych daktyli- 70 ml oleju kokosowego- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 4 łyżki ciepłej wody- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii- 40 g miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- 100 g mąki orkiszowej typ 2000*- 80 g mąki orkiszowej typ 600 lub 700*- 1 łyżeczka cynamonu- szczypta soli- szczypta kardamonu- 1 szklanka (ok. 100g) orzechów włoskich - uprażonych na suchej patelni i pokrojonych na mniejsze kawałki- 100 g brązowego cukru + 1 łyżeczka do posypania ciasta- bułka tarta do posypania keksówkiDo miseczki wrzucam siemię lniane, dodaję ciepłą wodę. Dokładnie mieszam i zostawiam na kilka minut.Do miksera wrzucam 3 banany, olej kokosowy, daktyle, cukier, pastę waniliową, miód, przyprawy i stworzone wcześniej "jajko lniane". Wszystko miksuję na gładką masę.Do masy dodaję proszek do pieczenia, sodę i mąkę. Wszystko ponownie dokładnie miksuję. Na koniec wrzucam orzechy i już ręcznie mieszam.Keksówkę smaruję olejem i posypuję bułką tartą. Przekładam do niej masę na ciasto.Banana obieram, kroję na pół, a następnie w długie plastry. Całość układam na wierzchu ciasta i posypuję cukrem.Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto podczas pieczenia dosyć wolno rośnie. Należy pamiętać, by nie otwierać drzwiczek piekarnika, przynajmniej w początkowej fazie pieczenia, gdyż ciasto łatwo opada.Upieczone ciasto studzę w blaszce. Jak większość tego typu wypieków - najlepsze na drugi dzień.Smacznego!* Jeśli chcesz by chlebek był lżejszy, mniej zbity użyj tylko mąki orkiszowej typ 600 lub mąki pszennej.Koniecznie zobacz także: Ciasto bananowe Sophie Dall w mojej wersji wegańskie