ßßß Cookit - przepis na Najlepszy wegański bananowiec z orzechami włoskimi

Najlepszy wegański bananowiec z orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Proszono mnie o więcej słodyczy, więc zapraszam was na niezwykle słodką niedzielę :)
Bananowiec. Jedno z moich ulubionych ciast. Dziecinnie proste w wykonaniu, a jednocześnie pyszne. Można (a nawet trzeba!) upiec je dzień wcześniej, co zmniejsza nam ilość pracy w dniu przyjścia gości. Robiłam już wiele bananowców (przepis na jeden jest na blogu), ale ten położył wszystkie na łopatki. Odpowiednio słodki, baaaardzo bananowy, urzeka głębokością smaku i efektywnym wyglądem. Idealny nie tylko do popołudniowej herbaty, ale i na śniadanie. Do stworzenia przepisu zainspirował mnie bananowiec White Plate, który "zwegenanizowałam " i wzbogaciłam własnymi pomysłami. Nie grzesząc skromnością powiem, że wyszło cudo :)
(keksówka o dł. ok. 21 cm)
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 200 g suszonych daktyli
- 70 ml oleju kokosowego
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
- 40 g miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 100 g mąki orkiszowej typ 2000*
- 80 g mąki orkiszowej typ 600 lub 700*
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- 1 szklanka (ok. 100g) orzechów włoskich - uprażonych na suchej patelni i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 100 g brązowego cukru + 1 łyżeczka do posypania ciasta
- bułka tarta do posypania keksówki
Do miseczki wrzucam siemię lniane, dodaję ciepłą wodę. Dokładnie mieszam i zostawiam na kilka minut.
Do miksera wrzucam 3 banany, olej kokosowy, daktyle, cukier, pastę waniliową, miód, przyprawy i stworzone wcześniej "jajko lniane". Wszystko miksuję na gładką masę.
Do masy dodaję proszek do pieczenia, sodę i mąkę. Wszystko ponownie dokładnie miksuję. Na koniec wrzucam orzechy i już ręcznie mieszam.
Keksówkę smaruję olejem i posypuję bułką tartą. Przekładam do niej masę na ciasto.
Banana obieram, kroję na pół, a następnie w długie plastry. Całość układam na wierzchu ciasta i posypuję cukrem.
Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto podczas pieczenia dosyć wolno rośnie. Należy pamiętać, by nie otwierać drzwiczek piekarnika, przynajmniej w początkowej fazie pieczenia, gdyż ciasto łatwo opada.
Upieczone ciasto studzę w blaszce. Jak większość tego typu wypieków - najlepsze na drugi dzień.
Smacznego!
* Jeśli chcesz by chlebek był lżejszy, mniej zbity użyj tylko mąki orkiszowej typ 600 lub mąki pszennej.
Koniecznie zobacz także: Ciasto bananowe Sophie Dall w mojej wersji wegańskie
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/10/najlepszy-weganski-bananowiec-z.html