Wykonanie
Większości osób pewnie wiadomo, że nasz kalkulator kaloryczny, Piekarzynek, jest też miniagregatem blogów kulinarnych. Przeliczając dla siebie zazwyczaj korzystam z programu, ale zaglądam na stronę właśnie po przepisy - przeglądam je codziennie odruchowo. I tak trafiłam na te pyszne
ciasteczka na blogu Kasi i Marcina .Te szwedzkie (podobno)
ciasteczka są chrupiące z wierzchu, w środku cudownie się ciągną, a najwspanialsze jest w nich to, że mają mało składników i ekspresowo się je robi. Nie ma żadnego toczenia 127547 kuleczek czy mrożenia ciasta i wycinania, o nie. Wszystkim moim znajomym bardzo smakowały, nie wiedzieć
czemu szukali w nich jakiegoś tajemnego składnika. Podejrzliwe bestie. Po cieście z
cukinią wszyscy nagle się doszukują...Składniki:200g
masła200g ciemnego
cukru trzcinowego (koniecznie ciemny
cukier, to on nadaje ten karmelowy smak)1 łyżka
miodu (w oryginale: golden
syrup)1 łyżeczka
sody1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii300g
mąkiOpcjonalnie:
cynamon (dodałam łyżeczkę).Czas wykonania: 30 minKoszt: 6-7złWykonanie:Proste jak funt kudeł, jak
mawia mój Tata. Miksujemy miękkie
masło z
cukrem, dodajemy resztę składników, miksujemy aż się połączy. Wykładamy dużą, piekarnikową blachę papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 4 części, rolujemy wałeczki które układamy koło siebie na blasze i mocno spłaszczamy. Jeżeli macie duży piekarnik, to wałeczki rozleją się i po upieczeniu będziecie je kroić w ukośne paski. Mój piekarnik jest dość mały, więc wszystko zlewa się w jeden wielki kwadrat, i bardzo mi to pasuje. Bo oto po 15 minutach pieczenia w 175 stopniach wyjmujemy jeszcze gorące
ciastka (a w zasadzie wkrótce-
ciastka) i wciąż na blasze, szybko kroimy je
ostrym nożem na zgrabne kwadraty. Odstawiamy do wystygnięcia.Moja uwaga: im dłużej będziecie piekli
ciastka, tym bardziej chrupiące a mniej ciągnące będą. Fragmenty od brzegów zazwyczaj mocniej chrupią, te z środka bardziej się żują. Ja zazwyczaj wyciągam
ciastka kiedy widzę, że zewnętrzne krawędzie zaczynają brązowieć, ale środek jest jeszcze mocno miękki i falujący.