Wykonanie
Wyjęta z piekarnika,przechodzi przez szybką sesję fotograficzną i wędruje na talerzyk...Mmmm...pyszna,jeszcze ciepła,niezbyt słodka,bardzo orzechowa.Nie piszę,jem...
źródło przepisu "Life is sweet"ciasto:20 dkg
mąki11,5 dkg
masła2 łyżki
cukru kryształuzimna
woda-użyłam 3 łyżki
wodywarstwa orzechowa:7 dkg
masła10 dkg
cukru jasnego muscovado14 dkg golden
syropu (myślę,że można zastąpić
miodem)2
jajka1 łyżeczka ekstraku
waniliowegoMąkę razem z
masłem zagniatam,aż powstanie coś w rodzaju kruszonki dodaję
cukier i zimną
wodę,żeby powstało spójne ciasto.Zawijam w folię i wkładam na 15 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewam do 200 st.Po schłodzeniu wyjmuję ciasto i za pomocą wałka nadaję mu odpowiedni kształt i wykładam nim formę do tarty(23 cm),nakłuwam widelcem i schładzam 15 min..Na papier do pieczenia wysypuję
suchą fasolę i obciążam nią ciasto,piekę 10 min.następnie zdejmuję obciążenie i piekę kolejne 5 min.Wyjmuję,a temp.piekarnika zmniejszam do 180 stopni.W garnku rozpuszczam
masło,
cukier i
syrop(nie gotuję),zdejmuję z ognia i dolewam rozbełtane
jajka,niezbyt drobno pokrojone
orzechy,ektrakt
waniliowy i mieszam.Całość wylewam na podpieczony spód i piekę 35-40 min.w 180 st.Smacznego!!!