Wykonanie
I jeszcze jeden
rabarbarowy wypiek(ale nie ostatni;) na bardzo proste, codzienne ciasto. W smaku i wilgotności, lekko przypominające
drożdżowe. Jak dla mnie ciut za słabo czuć róże, dodałabym łyżkę więcej
wody różanej . Do popołudniowej
herbatki.
150 g pokrojonego
rabarbaru310 g
mąki ze środkiem spulchniającym (self-raising) przesianej250 g drobnego
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2
jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane125 g
jogurtu1 łyżka
wody różanej125 g
masła, rozpuszczonegoPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.Mieszamy
rabarbar,
mąkę i
cukier. Dodajemy
wanilię,
jaja,
jogurt,
wodę różaną i rozpuszczone
masło i mieszamy do połączenia składników.Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz. Pozostawiamy na 15 minut w formie, po czym wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z
jogurtem lub
śmietanką.Przepis z książki wydawnictwa Murdoch "Cakes & slices "