ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowo-rabarbarowe

Ciasto jogurtowo-rabarbarowe

nazwa

Wykonanie

I jeszcze jeden rabarbarowy wypiek(ale nie ostatni;) na bardzo proste, codzienne ciasto. W smaku i wilgotności, lekko przypominające drożdżowe. Jak dla mnie ciut za słabo czuć róże, dodałabym łyżkę więcej wody różanej . Do popołudniowej herbatki.
150 g pokrojonego rabarbaru
310 g mąki ze środkiem spulchniającym (self-raising) przesianej
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane
125 g jogurtu
1 łyżka wody różanej
125 g masła, rozpuszczonego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.
Mieszamy rabarbar, mąkę i cukier. Dodajemy wanilię, jaja, jogurt, wodę różaną i rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia składników.
Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz. Pozostawiamy na 15 minut w formie, po czym wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z jogurtem lub śmietanką.
Przepis z książki wydawnictwa Murdoch "Cakes & slices "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/06/ciasto-jogurtowo-rabarbarowe.html