ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 szklanekmasło 100 gramówcukier 0,75 szklanekjajka 1 sztukrabarbar 500 gramówWykonanie:Z przesianej mąki, masła, 5 łyżek cukru oraz 40 mil zimnej wody zagnieść gładkie i jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty i po nakłuwać widelcem. Brzegi tarty posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut w 200 stopniach. Umyty, oczyszczony z włókien rabarbar pokroić, włożyć do garnka, dodać resztę cukru i szklankę wody. Zagotować wolno podgrzewając,aż cukier się rozpuści. Na podpieczone ciasto przełożyć rabarbar i włożyć tartę na 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawać z bitą śmietaną.Uwagi:Rabarbar można połączyć nie tylko z truskawkami, ale także z morelami. Sok, który powstanie w czasie duszenia, zagęścić kisielem albo galaretką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: