Wykonanie
Sezon na
rabarbar trwa!
Rabarbar idealnie nadaje się do wypieków, jego kwaskowatość świetnie komponuje się ze
słodyczą ciasta. Skórka
rabarbaru nie nadaje się do jedzenia ale można z niego przygotować kompot o ślicznym różowym kolorze, wręcz nienaturalnie różowym - jakby użyto sztucznego barwnika. Poniższy przepis powstał z ogromnej chęci na słodkie ciasto do popołudniowej
herbaty. Polecam serdecznie bo przygotowuje się je ekspresowo, wystarczy zmiksować składniki.

Różowy kompotRóżowo czerwoną część skórki
rabarbaru, który użyliśmy do powyższego ciasta zalać niewielką ilością
wody, dodać 1-2 płaskie łyżki
cukru i gotować 5-10min. Odcedzić i gotowe:) Porcja dla 2 osób.

Składniki:125g
mąki100g
cukru125g miękkiego
masła2
jajkaszczypta
soli2-4 łyżki śmietany/mlekaDodatkowo:350g obranego i pokrojonego
rabarbaruWszystkie składniki ciasta oprócz śmietany/mleka umieścić w malakserze i zmiksować, pod koniec dodawać stopniowo
śmietanę, w celu związania masy. Powinna być gęsta. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć
rabarbar, na wierzch wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180st. C przez około 30-40min do zarumienienia i suchego patyczka (może być wilgotny przy wbiciu w
rabarbar:). Wystudzić, można posypać
cukrem pudrem.