Wykonanie
Tak, to już 6 lat ! Starsze wpisy to już prawie historia, którą czytam z przyjemnością wspominając smakowite chwile z rodziną i przyjaciółmi. A tych właśnie sporo mi przybyło dzięki prowadzeniu bloga, nie tylko internetowych – coraz częstsze są spotkania na żywo. Rok temu uroczyście obchodziłam piąte urodziny bloga , w tym roku skromnie, w rodzinnym gronie. A upiekłam na dziś tartę inspirowaną przywiezioną przed rokiem przez Anię a Evereday Flavours, która gościła u mnie wraz z kilkunastoma koleżankami z Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych.Ale urodziny bloga uczciłam w inny sposób- zapraszam na facebookową akcję pieczenia bułeczek ze słodką pastą z
fasoli azuki na premierę nowej książki mojego ulubionego pisarza Harukiego Murakamiego. Pomysł zrodził się w trakcie korespondencji z Anią z Green Plums na temat kulinarnego wydarzenia związanego z premierą. Bohaterowie Murakamiego często gotują i jedzą , bułeczki są wspomniane w kilku książkach. Zapraszam wszystkich miłośników Murakamiego albo dobrego jedzenia na wspólne pieczenie bułeczek . Nie trzeba
mieć bloga, można dodać same zdjęcia. Publikujemy w dniu premiery, 20 maja.A teraz wracam do tarty : masę z małą modyfikacją i
rabarbar zrobiłam z przepisu Ani, ciasto nieco inaczej .CIASTO :1/2 szklanki krupczatki3/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej4 łyżki
cukrujajko100 g
masła2-3 łyżki zimnej
wody” NADZIENIE :około 300 g
rabarbaru60 g
cukru + 2 łyżki450 g zmielonego
twarogu sernikowego2
jajka1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczkę pasty waniliowej, ziarenka z jednej
wanilii lub ekstrakt z
waniliiode mnie – 3 łyżki
wiórków kokosowychRabarbar pokroić pod kątem w cienkie plasterki, zasypać dwiema łyżkami
cukru i odstawić.Ze składników na spód zagnieść szybko ciasto przy pomocy miksera lub ręcznie, rozcierając najpierw suche składniki z
masłem, a następnie dodając
jajko oraz
wodę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i co najmniej na 30 minut umieścić w lodówce.Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Schłodzonym
ciastem wylepić formę, nakłuć widelcem spód i jeszcze na chwilę umieścić w zamrażarce. Formę z
ciastem umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec około 20 minut. W międzyczasie w misce umieścić
ser razem z
cukrem i połączyć mikserem na niskich obrotach. Po chwili dorzucać po jednym
jajku i po każdym chwilę miksować. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną oraz pastę z
wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód. „Tyle Ania . Podpiekła najpierw masę
serową,
potem położyła
rabarbar i dokończyła. Ponieważ ja do masy dodałam jeszcze
wiórki kokosowe ( po jajkach), masa była dość gęsta i od razu rozłożyłam na niej
rabarbar . Piekłam około 30 minut w 180 C.Jeszcze się studzi, toteż zdjęcie kawałka i wrażenia smakowe dodam później.O, już jest :
Zapraszam na siódmy rok z moim blogiemSmacznego !