ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto kokosowe

Proste ciasto kokosowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste do wykonania ciasto z wiórkami kokosowymi . Na blogu jest już robiony podobną techniką (z namoczonymi wcześniej w wodzie wiórkami) chlebek kokosowy . To ciasto kokosowe jest nieco bogatsze od tamtego, równie smaczne i wilgotne. Najlepsze oczywiście tuż po upieczeniu i wtedy bardzo szybko znika, ale zapakowane w folię zatrzyma wilgoć jeszcze przez kilka dni. Codzienne, smaczne ciasto dla amatorów kokosowych smaków.
225 g mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225 g masła, miękkiego
225 g drobnego cukru
3 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
135 g wiórków kokosowych, wymieszanych z 90 ml ciepłej wody
Wiórki kokosowe mieszamy z z wodą i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o bokach 23 cm.
Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy stopniowo jajka i ekstrakt z wanilii dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Delikatnie mieszamy w przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, a na końcu z nasączonymi wodą wiórkami.
Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut, aż ciasto będzie lekko złote (można sprawdzić również patyczkiem. Studzimy na kratce.
Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandra "Warm bread and honey cake"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/05/proste-ciasto-kokosowe.html