ßßß
225 g mąki2 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli225 g masła, miękkiego225 g drobnego cukru3 jajka, lekko ubite1 łyżeczka ekstraktu z wanilii135 g wiórków kokosowych, wymieszanych z 90 ml ciepłej wodyWiórki kokosowe mieszamy z z wodą i odstawiamy.Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o bokach 23 cm.Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy stopniowo jajka i ekstrakt z wanilii dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Delikatnie mieszamy w przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, a na końcu z nasączonymi wodą wiórkami.Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut, aż ciasto będzie lekko złote (można sprawdzić również patyczkiem. Studzimy na kratce.Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandra "Warm bread and honey cake"