Wykonanie
Bardzo proste do wykonania ciasto z wiórkami kokosowymi . Na blogu jest już robiony podobną techniką (z namoczonymi wcześniej w wodzie wiórkami) chlebek
kokosowy . To ciasto
kokosowe jest nieco bogatsze od tamtego, równie smaczne i wilgotne. Najlepsze oczywiście tuż po upieczeniu i wtedy bardzo szybko znika, ale zapakowane w folię zatrzyma wilgoć jeszcze przez kilka dni. Codzienne, smaczne ciasto dla amatorów
kokosowych smaków.
225 g
mąki2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli225 g
masła, miękkiego225 g drobnego
cukru3
jajka, lekko ubite1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii135 g
wiórków kokosowych, wymieszanych z 90 ml ciepłej
wodyWiórki kokosowe mieszamy z z
wodą i odstawiamy.Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o bokach 23 cm.
Masło ucieramy z
cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy stopniowo
jajka i ekstrakt z
wanilii dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Delikatnie mieszamy w przesianą
mąką i
proszkiem do pieczenia, a na końcu z nasączonymi
wodą wiórkami.Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut, aż ciasto będzie lekko złote (można sprawdzić również patyczkiem. Studzimy na kratce.Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandra "Warm bread and honey
cake"