ßßß
Uwielbiam faworki, najlepsze są jeszcze ciepłe. Chrupiące, słodkie nie można się od nich oderwać. Przepis jest znakomity, zaczerpnęłam go ze strony najsmaczniejsze.plSkładniki:400 g mąki30 g masła20 g cukru2 jajka1/2 łyżeczki soli100 ml gorącej wody1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder z waniliąZmiksować ciepłe masło z cukrem i solą. Miksować dodając po jednym jajku, następnie wsypać połowę mąki i proszek do pieczenia oraz powoli wlać wodę. Wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto ręcznie. Rozwałkować, radełkiem wycinać prostokąty, każdy na środku przeciąć. Przez otwór przeciągać jeden koniec. Wrzucać na gorący olej i smażyć przewracając drewnianym patyczkiem. Odsączać na papierowym ręczniku i jeszcze gorące obtaczać w cukrze pudrze.