Wykonanie
Klasyczne ciasto
czekoladowe. Wilgotne, choć nie tak wilgotne jak brownies, przypominające bardziej klasycznego murzynka, choć moim zdaniem od niego lepsze. Z
czekoladową polewą, która jest właściwie skrzyżowaniem polewy z lukrem, słodką, ale smaczną. Ciasto bardzo smaczne. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało.
125 g
masła, miękkiego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilli275 g (1 1/4 szklanki) drobnego
cukru2
jajka200 g (1 1/3 szklanki)
mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)50 g (1/2 szklanki)
kakao160 ml (2/3 szklanki )
wodyczekoladowy lukier:90 g ciemnej
czekolady, połamanej30 g
masła160 g (1 szklanka)
cukru pudru2 łyżki gorącej
wodyPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Masło, ekstrakt,
cukier,
jajka, przesianą
mąkę,
kakao oraz
wodę ucieramy mikserem na niskiej prędkości, zwiększamy prędkość i ucieramy ok 3 minut, aż masa będzie gładka i jasna.Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 1 godziny. Studzimy w foremce 5 minut, po czym przekładamy na kratkę i studzimy.W międzyczasie przygotowujemy
lukier.
Czekoladę i
masło rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą. Stopniowo łączymy z przesianym
cukrem pudrem i gorącą
wodą, tak aby powstała łatwa do rozsmarowania polewa.
Lukier rozprowadzamy na wierchu wystudzonego ciasta.
"The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly