ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Klasyczne ciasto czekoladowe. Wilgotne, choć nie tak wilgotne jak brownies, przypominające bardziej klasycznego murzynka, choć moim zdaniem od niego lepsze. Z czekoladową polewą, która jest właściwie skrzyżowaniem polewy z lukrem, słodką, ale smaczną. Ciasto bardzo smaczne. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało.
125 g masła, miękkiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru
2 jajka
200 g (1 1/3 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
50 g (1/2 szklanki) kakao
160 ml (2/3 szklanki ) wody
czekoladowy lukier:
90 g ciemnej czekolady, połamanej
30 g masła
160 g (1 szklanka) cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Masło, ekstrakt, cukier, jajka, przesianą mąkę, kakao oraz wodę ucieramy mikserem na niskiej prędkości, zwiększamy prędkość i ucieramy ok 3 minut, aż masa będzie gładka i jasna.
Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 1 godziny. Studzimy w foremce 5 minut, po czym przekładamy na kratkę i studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy lukier. Czekoladę i masło rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Stopniowo łączymy z przesianym cukrem pudrem i gorącą wodą, tak aby powstała łatwa do rozsmarowania polewa. Lukier rozprowadzamy na wierchu wystudzonego ciasta.
"The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/11/ciasto-czekoladowe.html