Wykonanie
Zabierałam się do nich jak do
ciastek z
dżemem. Czyli: piękne, kuszące, tak! chcę je zrobić, ale. No właśnie, pod tym „ale” mogło kryć się wszystko, co tylko byłam w stanie wymyślić: nie mam
kakao, nie mam czasu, mam ochotę, ale na coś innego, jak ja mam je upiec, żeby popękały a jednocześnie
cukier puder się nie roztopił. A może robi się je za długo, za trudno?Nie, nie robi się ich ani tak, ani tak.
Jajka,
masło,
cukier,
czekolada,
mąka,
proszek do pieczenia,
wanilia – czyli do kupienia w pierwszym lepszym sklepie. W tych ciastkach zachwycał mnie popękany biały wzór na wierzchu. Wszystko się uda, tylko trzeba bardzo dobrze schłodzić masę
czekoladową przed obtaczaniem kulek w cukrze pudrze.A po upieczeniu… intensywnie
czekoladowe, w środku miękkie, na wierzchu z twardszą, chrupiącą skorupką. Pyszne!Inspiracja: kwestia smaku.
Składniki:225 g gorzkiej lub półsłodkiej
czekolady110 g
masła2/3 szklanki
cukru3 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 i 2/3 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru do obtoczeniaWykonanie:W miseczce ustawionej na garnku z gotującą się
wodą rozpuść
masło z połamaną
czekoladą.
Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżeczce
cukru, a następnie
żółtka i
wanilię. Wymieszaj z rozpuszczoną
czekoladą.
Mąkę wymieszaną z
solą i
proszkiem do pieczenia przesyp do masy czekoladowej i mieszaj do czasu połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Masa będzie schłodzona już po 4-5 godzinach, ale jeśli tylko masz możliwość, lepiej zostawić ją na 12 noc. Z zimnego ciasta formuj kulki o szerokości 2,5 cm, obtocz je dokładnie w cukrze pudrze i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, włóż resztę do lodówki i wyjmuj partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu
cukier puder na powierzchni
ciastek nie namoknie, a
ciasteczka ładnie popękają.Piecz przez 8-12 minut w temperaturze 170ºC. Uważaj, żeby nie piec
ciasteczek zbyt długo, bo mogą nie być miękkie w środku. Na próbę możesz wyjąć jedno i spróbować.