ßßß
Składniki:225 g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady110 g masła2/3 szklanki cukru3 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 i 2/3 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudru do obtoczeniaWykonanie:W miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą rozpuść masło z połamaną czekoladą.Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżeczce cukru, a następnie żółtka i wanilię. Wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą.Mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia przesyp do masy czekoladowej i mieszaj do czasu połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Masa będzie schłodzona już po 4-5 godzinach, ale jeśli tylko masz możliwość, lepiej zostawić ją na 12 noc. Z zimnego ciasta formuj kulki o szerokości 2,5 cm, obtocz je dokładnie w cukrze pudrze i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, włóż resztę do lodówki i wyjmuj partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciasteczka ładnie popękają.Piecz przez 8-12 minut w temperaturze 170ºC. Uważaj, żeby nie piec ciasteczek zbyt długo, bo mogą nie być miękkie w środku. Na próbę możesz wyjąć jedno i spróbować.