ßßß Cookit - przepis na Chocolate Crinkles czyli ciasteczka popękane

Chocolate Crinkles czyli ciasteczka popękane

nazwa

Wykonanie

Te fotogeniczne i pyszne ciasteczka popękane są moim ciasteczkowym debiutem. Nie wiem dlaczego dotychczas nie piekłam ciastek. Jeśli wszystkie są tak smaczne i jest z nimi tak mało roboty, to na pewno będę częściej piekła takie malutkie słodkości. Chocolate Crinkles albo inaczej Czekoladowe Zmarszczki można znaleźć na wielu polskich blogach. Pierwszy raz zobaczyłam je na stronie CinCin, gdzie występują pod nazwą popękanych ciasteczek i jak zauważyłam są dość popularne i bardzo lubiane. Nic dziwnego, choć przepis, z którego piekłam jest nieco inny, to podejrzewam, że smak jest bardzo podobny. Ciasteczka są mięciutkie, bardzo mocno czekoladowe, podobne do brownies . Jest z nimi niewiele roboty i trochę zabawy przy lepieniu kuleczek:) Efekt zadowoli niejednego amatora czekoladowych słodkości. Przepis znalazłam na stronie Joy of Baking .
56 g masła
225 g czekolady deserowej, połamanej
100 g cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
210 g mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g cukru pudru do obtaczania
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawiamy.
Jajka i cukier ubijamy do białości, dodajemy ekstrakt waniliowy i czekoladowo-maślaną miksturę, mieszając aż do połączenia składników. Wymieszaną mąke, proszek do pieczenia i sól, dodajemy do mokrej masy. Mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy na 3-4 godziny lub na noc, do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 170 st C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Na plaskim talerzyku umieszczamy cukier puder. Lekko natłuszczonymi dłońmi lepimy ze schłodzonej masy kulki o średnicy ok 2,5 cm. Dokładnie obtaczamy je w cukrze i przenosimy na przygotowaną blachę. Kontynuujemy formowanie kulek i prznosimy na blachę, zostawiając ok 5 cm odstępy między ciastkami. Gdy pojawią się trudności w lepieniu, masę można jeszcze raz wstawić do lodówki, chociaż ja nie miałam żadnych trudności i kulki doskonale się formowały.
Pieczemy ciasteczka ok 8 - 10 minut. Im krócej pieczemy, tym będą smaczniejsze i bardzij miękkie. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/09/chocolate-crinkles.html