ßßß
            
        
56 g masła225 g czekolady deserowej, połamanej100 g cukru2 duże jajka2 łyżeczki esencji waniliowej210 g mąki1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia110 g cukru pudru do obtaczania
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawiamy.Jajka i cukier ubijamy do białości, dodajemy ekstrakt waniliowy i czekoladowo-maślaną miksturę, mieszając aż do połączenia składników. Wymieszaną mąke, proszek do pieczenia i sól, dodajemy do mokrej masy. Mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy na 3-4 godziny lub na noc, do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 170 st C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Na plaskim talerzyku umieszczamy cukier puder. Lekko natłuszczonymi dłońmi lepimy ze schłodzonej masy kulki o średnicy ok 2,5 cm. Dokładnie obtaczamy je w cukrze i przenosimy na przygotowaną blachę. Kontynuujemy formowanie kulek i prznosimy na blachę, zostawiając ok 5 cm odstępy między ciastkami. Gdy pojawią się trudności w lepieniu, masę można jeszcze raz wstawić do lodówki, chociaż ja nie miałam żadnych trudności i kulki doskonale się formowały.Pieczemy ciasteczka ok 8 - 10 minut. Im krócej pieczemy, tym będą smaczniejsze i bardzij miękkie. Wyjmujemy i studzimy na kratce.