Profiteroles to chrupiące ciasteczka wypełnione różnymi kremami, przeważnie jest to bita śmietana i oblane czekoladą lub innymi sosami.U mnie tradycyjne z bitą śmietaną i sosem czekoladowym.Składniki na ciasto:- szklanka wody- 100 g masła- szczypta soli- łyżeczka cukru- szklanka mąki- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 jajka- pół szklanki śmietanki kremówki- 2 łyżki cukru pudruSkładniki na sos czekoladowy:- pół szklanki śmietanki kremówki- łyżeczka masła- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiejPrzygotowanie:Garnek stawiamy na ogniu, wlewamy wodę i gotujemy. Dodajemy cukier, sól oraz masło i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Ciasto powinno odklejać się od ścian garnka.Zdejmujemy z ognia, wbijamy po jednym jajku i miksujemy.Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i formujemy ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do pieca i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut.Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę. Bitą śmietaną wypełniamy ciasteczka.Sos czekoladowy:Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy masło i stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie się gotowaćdodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Tak przygotowanym sosem polewamy profiteroles:)