ßßß
Mięciutki, lekko wilgotny, migdałowy biszkopt, słodki, aksamitny krem, delikatna jak chmurka śmietana i rozpływająca się w ustach czekolada... Dla mnie niebo :). Ten torcik to nasz nowy numer jeden.Inspiracją był torcik ze sklepu IKEA, podobno jednak ten jest nawet lepszy :).Składniki na biszkopt:4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)szczypta soli100 g cukru1 łyżka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g mielonych migdałówSkładniki na krem jajeczny:3 żółtka1 łyżka mleka80 g cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego180 g masła250 ml śmietany 30%1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka żelatyny3 łyżki gorącej wody200 g mlecznej czekolady5 łyżek mlekaDodatkowo:garść płatków migdałowych (można podprażyć je wcześniej na patelni)
Wykonanie:Biszkopt:Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.Żółtka ucieramy za pomocą miksera z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszamy za pomocą metalowej łyżki. Następnie dodajemy po łyżce migdałów i mieszamy delikatnie do połączenia składników.Na koniec bardzo delikatnie masę migdałową mieszamy za pomocą łyżki z ubitymi białkami.Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę biszkoptową i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Krem jajeczny:Żółtka, cukier, mleko i ekstrakt waniliowy mieszamy i podgrzewamy bardzo delikatnie na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając, aż do zagotowania się masy. Gdy tylko się zagotuje, ściągamy ją z palnika. Dodajemy partiami masło, mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy, następnie wstawiamy do lodówki przynajmniej na 15 minut.
Masa śmietanowa:W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy do przestudzenia.Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy. Do śmietanki dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy łyżką.Na wystudzone ciasto wykładamy krem jajeczny, następnie masę śmietanową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania i wystudzenia masy czekoladowej.