ßßß
Składniki:1,5 szklanki cukru250 g masła3 łyżki kakao5 łyżek wody1,5 szklanki maki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli4 jajka3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie)garść draży czekoladowych typu M&M (opcjonalnie)Przygotowanie:1. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier, kakao i wodę. Odstawić aby przestygło, odlać z garnuszka 1/2 na polewę.2. Piekarnik nastawić na temp 175 C z funkcja grzania góra-dół. Przygotować blachę o wymiarach 40 x 25 cm lub keksówkę (ja użyłam silikonowej keksówki).wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.3. Mąkę z proszkiem i szczyptą soli przesiać do miski, dodać żółtka i wystudzoną masę czekoladową. Całość wymieszać aż powstanie gęsta, gładka masa.4. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Połączyć delikatnie z czekoladowym ciastem. Dodać opcjonalnie czekoladowe draże i przelać do blaszki.5. Piec ok 50 min do momentu "suchego patyczka". Wystudzić. Na koniec podgrzać pozostałą polewę i polać nią ciasto.



Smacznego:)