ßßß Cookit - przepis na Brownies z miodem i orzechami włoskimi…

Brownies z miodem i orzechami włoskimi…

nazwa

Wykonanie

Czekolada, tylko to jest w stanie przywrócić do równowagi mój, zachwiany nagłym nawrotem zimy, umysł. W głowie mi się nie mieści, że jeszcze niedawno planowałam sadzenie truskawek, a teraz wyciągam z dna szafy dawno zapomniane szaliki, których do tej pory nawet nie mieliśmy okazji założyć.
Brownies na blogu nie było już zdecydowanie zbyt długo, więc przypomniawszy sobie o przepisie na te bardzo podzielne, miodowo-orzechowe pyszności, postanowiłam je wczoraj upiec i nawet nie zmniejszałam proporcji, wiedząc że jakoś sobie we dwoje z Piotrkiem poradzimy z taką porcyjką ;)
Brownies są dość intensywnie miodowe, nieco suchsze niż typowe wypieki tego typu, ale wciąż przyjemnie mięciutkie i wilgotne, z chrupiącymi kawałeczkami orzechów włoskich, które do czekolady pasują idealnie. U mnie dodatkowo z super łatwą polewą czekoladową z przepisu na Metrowca .
Polecam :)
* przepis ze „Złotej księgi czekolady”
Składniki na formę o wymiarach około 33 x 23cm:
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli (duża szczypta)
180g ciemnej czekolady 70%, posiekanej
125g niesolonego masła
100g drobnego cukru do wypieków
125ml płynnego miodu
2 duże jajka
100g orzechów włoskich, drobno posiekanych
Polewa (opcjonalnie):
60g niesolonego masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru (może być brązowy)
4 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, odstaw.
Czekoladę oraz masło umieść w żaroodpornej misce i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszaj dokładnie i pozostaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Gdy mieszanka czekoladowe przestygnie, dodaj do niej cukier oraz miód i wymieszaj dokładnie. Cały czas mieszając dodawaj jaka.
Gdy masa będzie jednolita wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy i wymieszaj dokładnie.
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 – 30 minut, aż ciasto stężeje w środku, ale wciąż będzie wilgotne. Wystudź w formie.
Podczas gdy brownies stygną, możesz przygotować polewę. Masło oraz wodę zagotuj w rondelku. Dodaj cukier oraz kakao i wymieszaj dokładnie. Odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu, by polewa była gładka. Gotową polewą udekoruj wystudzone brownies.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/03/03/brownies-z-miodem-i-orzechami-wloskimi