Wykonanie
Czekolada, tylko to jest w stanie przywrócić do równowagi mój, zachwiany nagłym nawrotem zimy, umysł. W głowie mi się nie
mieści, że jeszcze niedawno planowałam sadzenie
truskawek, a teraz wyciągam z dna szafy dawno zapomniane szaliki, których do tej
pory nawet nie mieliśmy okazji założyć.Brownies na blogu nie było już zdecydowanie zbyt długo, więc przypomniawszy sobie o przepisie na te bardzo podzielne,
miodowo-
orzechowe pyszności, postanowiłam je wczoraj upiec i nawet nie zmniejszałam proporcji, wiedząc że jakoś sobie we dwoje z Piotrkiem poradzimy z taką porcyjką ;)Brownies są dość intensywnie
miodowe, nieco suchsze niż typowe wypieki tego typu, ale wciąż przyjemnie mięciutkie i wilgotne, z chrupiącymi kawałeczkami
orzechów włoskich, które do
czekolady pasują idealnie. U mnie dodatkowo z super łatwą
polewą czekoladową z przepisu na Metrowca .Polecam :)* przepis ze „Złotej księgi czekolady”Składniki na formę o wymiarach około 33 x 23cm:150g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli (duża szczypta)180g ciemnej
czekolady 70%, posiekanej125g niesolonego
masła100g drobnego
cukru do wypieków125ml płynnego
miodu2 duże
jajka100g
orzechów włoskich, drobno posiekanychPolewa (opcjonalnie):60g niesolonego
masła4 łyżki
wody4 łyżki
cukru (może być brązowy)4 łyżki ciemnego
kakaoWykonanie:
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia, odstaw.
Czekoladę oraz
masło umieść w żaroodpornej misce i rozpuść w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce. Wymieszaj dokładnie i pozostaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.Gdy mieszanka
czekoladowe przestygnie, dodaj do niej
cukier oraz
miód i wymieszaj dokładnie. Cały czas mieszając dodawaj jaka.Gdy masa będzie jednolita wsyp
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz posiekane
orzechy i wymieszaj dokładnie.Ciasto przełóż do formy wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 – 30 minut, aż ciasto stężeje w środku, ale wciąż będzie wilgotne. Wystudź w formie.Podczas gdy brownies stygną, możesz przygotować polewę.
Masło oraz
wodę zagotuj w rondelku. Dodaj
cukier oraz
kakao i wymieszaj dokładnie. Odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu, by polewa była gładka. Gotową polewą udekoruj wystudzone brownies.Smacznego :)