ßßß
Jedno z tych ciast, które możemy upiec razem z dziećmi. Przepis pochodzi z magazynu "Wesoły komputerek" i po prostu nie mogłam go nie upiec - Wiktoria przyniosła czasopismo do kuchni i zaczęła wyciągać z szafek produkty :-). Dobrze, że szybko poszło ;-). Brownies, czyli ciasto cięższe niż nasz pospolity murzynek. Ciężki, kleisty, ale nad wyraz smaczny. W wersji dla dzieci, bo z mleczną czekoladą. Wiktorka była zachwycona, lecz nie dlatego, że ciasto dobre, ale dlatego że SAMA wszystko wymieszała ;-).Składniki:110 g masła110 g czekolady mlecznej150 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)2 jajka110 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczenia100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekanszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka z cukrem i solą (np. rózgą kuchenną). Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą, do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Pod sam koniec wmieszać posiekane orzechy.Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach 15 x 30 cm (wysmarowaną wcześniej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić, pokroić na kwadraty.Smacznego :-).