Wykonanie
Szybkie ciasto dla zapracowanych. Przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a efekt jest przepyszny - wilgotne, słodkawe ciasto z
orzechami otulonymi
białą czekoladą. Ciacho rozpływa się w ustach - smakowało wszystkim i zniknęło ze stołu w oka mgnieniu.Ponieważ mój piekarnik wariuje i piecze bardzo nierówno ciasto upiekłam w teflonowej brytfance żeby lepiej rozprowadziła ciepło.W cieście jest dużo
białej czekolady ale nie jest ona wyczuwalna jakoś bardzo mocno.Składniki:4 tabliczki
białej czekolady (po 100 g)150 g
masła2/3 szklanki
cukru4
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 opakowanie
cukru wanilinowego1 szklanka posiekanych
orzechów włoskichPrzygotowanie:
Masło roztopić w rondlu i zdjąć z ognia. Dodać 3 tabliczki
czekolady i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać na jednolitą masę.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Dodać
sól,
cukier,
cukier wanilinowy i wymieszać. Wbić
jajka i wymieszać a na końcu dodać ostudzoną masę z
białej czekolady.Posiekać
orzechy i czwartą
czekoladę i dodać do masy. Wymieszać.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia teflonowej formy.Piec do suchego patyczka w 180 stopniach (u mnie około 30 minut. Ciasto powinno zbrązowieć na górze.Smacznego!