Wykonanie
Pyszne i bardzo łatwe
biszkoptowe ciasto z wiórkami kokosowymi i wierzchem z kogla-mogla (jakkolwiek to się odmienia!). Przygotowuje się je szybko, piecze raczej krótko i jakby zalet było mało jest raczej dosyć tanie, bo lista składników jest naprawdę króciutka.Ciasto znalazłam w książce "BlogerChef. W
sieci przepisów", w której znajdziesz również dwa przepisy mojego autorstwa :) Autorką przepisu, którym się inspirowałam jest Ada, która prowadzi blog " W kuchni Karmel-itki ". Do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak pewne zmiany - przeliczyłam go sobie na jedną kostkę
masła, dodałam trochę mniej wiórków i oczywiście, jak zawsze, zmniejszyłam ilość
cukru. I tak ciasto jest słodkie, więc jeśli lubisz mniej słodkie wypieki, możesz dodać go jeszcze mniej niż podaję !Przygotuj sobie dosyć wysoką miskę, jeśli nie chcesz
mieć całej kuchni we wiórkach
kokosowych ;) Ciasto w pewnym momencie jest bardzo sypkie.Upiekłam w blaszce o wymiarach 28 cm x 24 cmSkładniki:(szklanka = 200 ml)- 200 gramów
masła (w temp. pokojowej)- 3/4 szklanki
cukru + 1/2 szklanki
cukru do kogla-mogla- 2 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 200 gramów
wiórków kokosowych- 5
jajek (średniej wielkości - "M")- szczypta
soliPrzygotowanie:1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). W pierwszej kolejności ubijamy
białka jaj ze szczyptą
soli na sztywno. Dodajemy stopniowo i cały czas miksując 1/2 szklanki
cukru. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca odstawiamy na bok.2. W osobnej, wysokiej misce ubijamy mikserem miękkie
masło z 1/4 szklanki
cukru na puszystą masę (razem z połową, która była wcześniej dodana do piany
daje to te 3/4 szklanki, które dajemy do masy). Następnie dodajemy stopniowo
mąkę z
proszkiem do pieczenia, a na koniec
wiórki kokosowe. Otrzymamy w ten sposób sypką, grudkową masę. Przekładamy do niej pianę z
białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się we w miarę jednolitą masę.3. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 - 40 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Czas pieczenia zależy głównie od rozmiaru blaszki.4. Gdy widzimy, że ciasto zaczyna się rumienić ucieramy mikserem
żółtka z 1/2 szklanki
cukru na puszysty kogel-
mogel. Wylewamy go równomiernie na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.5. Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy je
cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub np.
owocami leśnymi ;)Gdy tylko ciasto dobrze wystygnie przechowujemy je przykryte folią, ponieważ pokrojone dosyć szybko obsycha.