ßßß Cookit - przepis na Caprise - bułgarskie ciasto kokosowe

Caprise - bułgarskie ciasto kokosowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne i bardzo łatwe biszkoptowe ciasto z wiórkami kokosowymi i wierzchem z kogla-mogla (jakkolwiek to się odmienia!). Przygotowuje się je szybko, piecze raczej krótko i jakby zalet było mało jest raczej dosyć tanie, bo lista składników jest naprawdę króciutka.
Ciasto znalazłam w książce "BlogerChef. W sieci przepisów", w której znajdziesz również dwa przepisy mojego autorstwa :) Autorką przepisu, którym się inspirowałam jest Ada, która prowadzi blog " W kuchni Karmel-itki ". Do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak pewne zmiany - przeliczyłam go sobie na jedną kostkę masła, dodałam trochę mniej wiórków i oczywiście, jak zawsze, zmniejszyłam ilość cukru. I tak ciasto jest słodkie, więc jeśli lubisz mniej słodkie wypieki, możesz dodać go jeszcze mniej niż podaję !
Przygotuj sobie dosyć wysoką miskę, jeśli nie chcesz mieć całej kuchni we wiórkach kokosowych ;) Ciasto w pewnym momencie jest bardzo sypkie.
Upiekłam w blaszce o wymiarach 28 cm x 24 cm
Składniki:
(szklanka = 200 ml)
- 200 gramów masła (w temp. pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru + 1/2 szklanki cukru do kogla-mogla
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 gramów wiórków kokosowych
- 5 jajek (średniej wielkości - "M")
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). W pierwszej kolejności ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo i cały czas miksując 1/2 szklanki cukru. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca odstawiamy na bok.
2. W osobnej, wysokiej misce ubijamy mikserem miękkie masło z 1/4 szklanki cukru na puszystą masę (razem z połową, która była wcześniej dodana do piany daje to te 3/4 szklanki, które dajemy do masy). Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec wiórki kokosowe. Otrzymamy w ten sposób sypką, grudkową masę. Przekładamy do niej pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się we w miarę jednolitą masę.
3. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 - 40 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Czas pieczenia zależy głównie od rozmiaru blaszki.
4. Gdy widzimy, że ciasto zaczyna się rumienić ucieramy mikserem żółtka z 1/2 szklanki cukru na puszysty kogel-mogel. Wylewamy go równomiernie na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
5. Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy je cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub np. owocami leśnymi ;)
Gdy tylko ciasto dobrze wystygnie przechowujemy je przykryte folią, ponieważ pokrojone dosyć szybko obsycha.
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2014/02/caprise-bugarskie-ciasto-kokosowe.html