ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Pieczeń wieprzowa
Autor Robert Sowa
Fot. Roman Andrasik
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Pieczeń wieprzowa - składniki:
2 kg szynki z tłuszczem
2 duże jabłka
4 ząbki czosnku
2 małe cebule
2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
4-5 łyżek soku jabłkowego
10 jagód jałowca
po 1/2 łyżeczki kminku i chili
1 średni listek laurowy
mielony cynamon
sól
pieprz
Pieczeń wieprzowa - sposób przygotowania: Ponacinaj w kratkę tłustą skórkę na mięsie. Posiekany czosnek utrzyj z łyżeczką soli, kminkiem i zmiażdżonymi jagodami jałowca. Szynkę natrzyj tą mieszaniną, zasznuruj bawełnianą nicią, zawiń w folię i włóż na noc do lodówki. Następnie wyjmij, posmaruj podgrzanym dżemem porzeczkowym, posyp grubo mielonym pieprzem, pokruszonym listkiem laurowym, odrobiną cynamonu i chili. Ułóż w brytfannie, podlej sokiem jabłkowym. Obok połóż obrane i pokrojone na połówki cebule. Piecz 1,5 godziny w temp. 180°C. Po 30 minutach pieczenia odwróć mięso, obłóż je obranymi jabłkami pokrojonymi na ćwiartki. Polej sosem z dna naczynia. Gdy mięso lekko się przyrumieni, przykryj je folią aluminiową i dopiecz.
W Styrii żyje się powoli
bufetu, bo tylko napoje kelnerzy przynoszą do stolików. W bufecie jest kilka rodzajów mięsa na gorąco: Schweinsbraten i Kümmelbraten (pieczeń wieprzowa z kminkiem), Geselchtes (wędzony boczek), Surbraten (wieprzowina trzymana w zalewie przez trzy tygodnie i potem pieczona). Są knedle z bułki
Jaki jest najwspanialszy smak na świecie?
czy zakładając własne rodziny. Bez względu na odległość od rodzinnego domu, tęsknimy za smakiem dań przygotowywanych z miłością przez nasze Mamy. Dzień Matki to doskonała okazja, by im za to podziękować - za Najwspanialszy smak na świecie. Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym Ilość porcji: 6 Czas
DRÓB
carpaccio ze strusiny z rukolą 7/22czeska rolada z piersi indyka 1/59filety strusie z polewą krabową 7/23gulasz ze strusiny z fasolką szparagową 7/20indycze udo faszerowane smardzami 12/54indyczka po węgiersku nadziewana orzechami 1/58indyczka z nadzieniem żurawinowym 11/24indyk nadziewany 12/55indy
Smaczne wspomnienia z Oktoberfest
przyrumienią. Przełóż kiełbaski do kapusty, przykryj naczynie i duś razem jeszcze 10 minut. Podawaj z pieczywem i musztardą. Smak mięsa wzbogaca dodatek ciemnego piwa oraz przypraw. Zobacz przepis na: Bawarska pieczeń wieprzowa Tak przygotowaną golonkę możesz podać z pieczonymi ziemniakami. Golonka z kapustą
Mięsa pełne aromatu
grzybów lub suszonych śliwek). Jeśli nie jesteś amatorem kminku, możesz pominąć jego dodatek. Pieczeń wieprzowa po kaszubsku 2 kg wieprzowiny od szynki 1-2 cebule kminek majeranek sól pieprz smalec 1 łyżka mąki Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę, natrzyj kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Włóż
Zamiast kupować wędlinę - zrób ją sam
, np. tymiankiem, rozmarynem czy papryką. Pieczeń wieprzowa po kaszubsku 2 kg wieprzowiny (szynki) 1-2 cebule kminek majeranek sól pieprz smalec 1 łyżka mąki Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę, natrzyj kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Włóż do naczynia (najlepiej glinianego lub szklanego
Rodzinny obiad wielkanocny
aromat. Bawarska pieczeń wieprzowa Składniki: 2 kg wieprzowiny ze skórą (łopatka lub szynka bez kości) sól, pieprz, kminek 2 duże cebule 250 ml gorącej wody 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1/2 litra ciemnego piwa 1 łyżka smalcu Mięso szybko umyj pod bieżącą wodą i
Kuchnia prosto z kina - przepisy ze słynnych filmów
ée ziemniaczanym i szparagami ugotowanymi na parze. Pieczeń wieprzowa ciotki Petunii 2 porcje 500 g polędwicy wieprzowej 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki klarowanego masła Polędwicę oczyść ze wszystkich błonek. Umyj i osusz. Dokładnie posyp
Więcej o Pieczeń wieprzowa
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940595/pieczen wieprzowa/p