Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Pieczeń wieprzowaAutor Robert Sowa
Fot. Roman AndrasikPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia czeska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Pieczeń wieprzowa - składniki:2 kg
szynki z tłuszczem2 duże
jabłka4 ząbki
czosnku2 małe
cebule2 łyżki
dżemu z
czerwonej porzeczki4-5 łyżek
soku jabłkowego10
jagód jałowcapo 1/2 łyżeczki
kminku i
chili1 średni
listek laurowymielony
cynamonsólpieprzPieczeń wieprzowa - sposób przygotowania: Ponacinaj w kratkę tłustą skórkę na
mięsie. Posiekany
czosnek utrzyj z łyżeczką
soli,
kminkiem i zmiażdżonymi
jagodami jałowca.
Szynkę natrzyj tą mieszaniną, zasznuruj bawełnianą nicią, zawiń w folię i włóż na noc do lodówki. Następnie wyjmij, posmaruj podgrzanym
dżemem porzeczkowym, posyp grubo mielonym
pieprzem, pokruszonym
listkiem laurowym, odrobiną
cynamonu i
chili. Ułóż w brytfannie, podlej
sokiem jabłkowym. Obok połóż obrane i pokrojone na połówki
cebule. Piecz 1,5 godziny w temp. 180°C. Po 30 minutach pieczenia odwróć
mięso, obłóż je obranymi
jabłkami pokrojonymi na ćwiartki. Polej sosem z dna naczynia. Gdy
mięso lekko się przyrumieni, przykryj je folią aluminiową i dopiecz.W Styrii żyje się powoli
bufetu, bo tylko
napoje kelnerzy przynoszą do stolików. W bufecie jest kilka rodzajów
mięsa na gorąco: Schweinsbraten i Kümmelbraten (
pieczeń wieprzowa z
kminkiem), Geselchtes (
wędzony boczek), Surbraten (
wieprzowina trzymana w zalewie przez trzy tygodnie i
potem pieczona). Są knedle z
bułkiJaki jest najwspanialszy smak na świecie?
czy zakładając własne rodziny. Bez względu na odległość od rodzinnego domu, tęsknimy za smakiem dań przygotowywanych z miłością przez nasze Mamy. Dzień
Matki to doskonała okazja, by im za to podziękować - za Najwspanialszy smak na świecie.
Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym Ilość porcji: 6 CzasDRÓBcarpaccio ze strusiny z
rukolą 7/22czeska rolada z
piersi indyka 1/59filety strusie z polewą
krabową 7/23gulasz ze strusiny z
fasolką szparagową 7/20indycze udo faszerowane smardzami 12/54indyczka po węgiersku nadziewana
orzechami 1/58indyczka z nadzieniem
żurawinowym 11/24indyk nadziewany 12/55indySmaczne wspomnienia z Oktoberfest
przyrumienią. Przełóż
kiełbaski do
kapusty, przykryj naczynie i duś razem jeszcze 10 minut. Podawaj z
pieczywem i
musztardą. Smak
mięsa wzbogaca dodatek
ciemnego piwa oraz przypraw. Zobacz przepis na: Bawarska
pieczeń wieprzowa Tak przygotowaną
golonkę możesz podać z pieczonymi
ziemniakami.
Golonka z
kapustąMięsa pełne aromatu
grzybów lub suszonych
śliwek). Jeśli nie jesteś amatorem
kminku, możesz pominąć jego dodatek.
Pieczeń wieprzowa po kaszubsku 2 kg
wieprzowiny od
szynki 1-2
cebule kminek majeranek sól pieprz smalec 1 łyżka
mąki Skórkę
mięsa ponacinaj w kratkę, natrzyj
kminkiem,
majerankiem,
pieprzem i
solą. WłóżZamiast kupować
wędlinę - zrób ją sam
, np.
tymiankiem,
rozmarynem czy
papryką.
Pieczeń wieprzowa po kaszubsku 2 kg
wieprzowiny (
szynki) 1-2
cebule kminek majeranek sól pieprz smalec 1 łyżka
mąki Skórkę
mięsa ponacinaj w kratkę, natrzyj
kminkiem,
majerankiem,
pieprzem i
solą. Włóż do naczynia (najlepiej glinianego lub szklanegoRodzinny obiad wielkanocny
aromat. Bawarska
pieczeń wieprzowa Składniki: 2 kg
wieprzowiny ze skórą (
łopatka lub
szynka bez kości)
sól,
pieprz,
kminek 2 duże
cebule 250 ml gorącej
wody 2 łyżki
masła 1 ząbek
czosnku 1/2 litra
ciemnego piwa 1 łyżka
smalcu Mięso szybko umyj pod bieżącą
wodą iKuchnia prosto z kina - przepisy ze słynnych filmów
ée ziemniaczanym i
szparagami ugotowanymi na parze.
Pieczeń wieprzowa ciotki Petunii 2 porcje 500 g
polędwicy wieprzowej 1 łyżeczka świeżego
tymianku 1 łyżeczka
soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu 2 łyżki klarowanego
masła Polędwicę oczyść ze wszystkich błonek. Umyj i osusz. Dokładnie posypWięcej o
Pieczeń wieprzowa