Wykonanie
Na ostatni gwizdek - jak to się
mówi-
szynka pieczona . Ale to nie problem . W " poradach babci" podany jest sposób ,jak skrócić czas marynowania
mięs przed pieczeniem , z 24 godzin do 1 godziny.
Składniki2 kg
szynki3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu3 ząbki
czosnkuDo pieczenia
marchewka , główka
czosnku , duża
cebula , 1 łyżka
soli.WykonanieKrok 1 . Rozgnieść
czosnek . Do miski wsypać
sól,
pieprz i rozgnieciony
czosnek . Wszystko wymieszać.Krok 2 . Umytą i osuszoną
szynkę włożyć do miski z
przyprawami i dokładnie ją natrzeć z każdej strony.Krok 3 . Zawinąć
szynkę w folią i odstawić na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na 24 godziny).Krok 4 . Przygotować brytfannę do pieczenia . Na dno wsypać łyżkę
soli , pokroić
cebulę ,
marchew . Główkę
czosnku przekroić na pół.Krok 5 . Na rozgrzanej patelni obsmażyć
szynkę z każdej strony , następnie włożyć ją do brytfanny wlać 1/2 szklanki
wody i tłuszcz ze smażenia . Przykryć .Krok 6 . Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ,przez około 2 godziny. ( sprawdzać wykałaczką )Od czasu do czasu podlewać pieczeń puszczonym sosem i przekręcać.Krok 7 . Warzywa po pieczeniu można zmiksować podprawić
śmietaną i wykorzystać jako sos.