Wykonanie
Postanowiłam zacząć od tego przepisu. Po pros tu. Zrobiłam ten gulasz ostatnio i wszystkim bardzo smakował, więc nie ma potrzeby zwlekać, zwłaszcza że można uznać go za sezonowy. Wykorzystując łatwo dostępne składniki, można zrobić oryginalne, pochodzące z Meksyku danie.
- 400g chudej
wieprzowiny, pokrojonej w kostkę- posiekana
cebula- 3
łodygi selera naciowego, pokrojone na małe kawałki- 2 ząbki
czosnku, wyciśnięte-
marchewka, pokrojona w plasterki-
liść laurowy- 2
pomidory, pokrojone w kostkę- 1/2 łyżeczki mielonego
chili- 1/2 łyżeczki mielonego
kminku- 1/2 średniej
cukinii- kilka liści
kapusty, poszatkowanych- 1/2 dużego
jabłka- 4 małe
śliwki- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta mielonego
imbiru-
sól,
pieprzDo dużego garnka wrzucić
mięso,
cebulę,
czosnek,
liść laurowy,
marchew i
seler i zalać zimną
wodą.Zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni i gotować na średnim ogniu przez 40 minut.Dodać
pomidory,
chili i
kminek; gotować kilka minut.Dorzucić
cukinię,
kapustę, pokrojone w kostkę
owoce,
cynamon i
imbir;gotować do miękkości (ok. 15 minut).Doprawić
solą i
pieprzem, podawać z
ryżem czy tortillami.Przepis, zmodyfikowany tu przeze mnie, pochodzi z książki "Kuchnia meksykańska" wyd. Olesiejuk.Czas przygotowania: ok. 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: ok. 410 kcal