Wykonanie
Taka rolada, z pieczonego
boczku, pojawia się na naszym
stole od „wielkiego dzwonu”. Na ogół jedynie na Święta.Jest pyszna, elegancka, robi się ją naprawdę łatwo, ale… niestety nie należy do tych najbardziej dietetycznych ;)Zdecydowałam się umieścić ją jednak na stronach LS ponieważ uważam, że jest stanowczo lepszą i zdrowszą alternatywą dla niejednej chudej
wędliny ze sklepu.Uwaga:Ilość i rodzaj przypraw należy dostosować do własnego gustu. Ja podaję tylko przybliżone ilości, dostosowane do upodobań mojej Rodziny.Najważniejszym ze składników jest
boczek. Warto poszukać naprawdę ładnego kawałka, z jak najmniejszą ilością tłuszczu .
Składniki:1 płat
boczku (około 20×15 cm i grubości 4-5 cm)4-6 ząbków
czosnku1 średnia
cebula2-3 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki
kminku1 łyżeczka
suszonej szałwisól i
pieprz2-4
liście laurowefarsz:250-300 g chudego
mielonego mięsa wieprzowego (np. z
szynki)1-2 ząbki
czosnkusól i
pieprzdodatkowo:bawełniany sznurek do obwiązania
Wykonanie:Z
boczku wyciąć
ostrym nożem kości i chrząstki. (Uważać, aby nie ponacinać
mięsa zbyt głęboko!)Płat
boczku przekroić poziomo (ale nie do końca!) i rozłożyć jak książkę. Z obu stron posypać i natrzeć
przyprawami:
solą,
pieprzem,
majerankiem,
kminkiem,
szałwią i 2-3 przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku.Przygotować farsz (jak na
białą kiełbasę).
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym
czosnkiem i 2-3 łyżkami zimnej
wody. Doprawić
solą i
pieprzem.
Boczek rozłożyć tak aby strona z warstwą
słoninki była od
spodu. Posmarować farszem i ścisło zrolować. (Uwaga:
Mięso ma być tak zrolowane, aby
słoninka stanowiła zewnętrzną warstwę tj. otoczkę rolady.)Roladę obwiązać bawełnianym sznurkiem, zawinąć w folię aluminiową (lub włożyć do
torebki foliowej) i wstawić do lodówki na 12-24 godziny.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Roladę (bez folii) ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć na wierzchu i po bokach plasterkami
cebuli, pokrojonymi na plasterki ząbkami
czosnku oraz paroma listkami laurowymi. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 60-70 minut (w zależności od średnicy). W czasie pieczenia polać 1-2
razy wytworzonym sosem. (Uwaga: Jeśli
sosu jest zbyt mało wlać na dno naczynia żaroodpornego trochę gorącej
wody.)Uwaga: Gdyby w czasie pieczenia rolada (a szczególnie
cebula czy
czosnek) mocno się zarumieniły, okryć całą pieczeń arkuszem papieru do pieczenia.Roladę pozostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. (Uwaga: Najlepiej jest piec roladę wieczorem i pozostawić ją w piekarniku na całą noc.)Zimną roladę schłodzić dodatkowo w lodówce.Smacznego :)