ßßß Cookit - przepis na PIECZONA ROLADA Z BOCZKU

PIECZONA ROLADA Z BOCZKU

nazwa

Wykonanie

Taka rolada, z pieczonego boczku, pojawia się na naszym stole od „wielkiego dzwonu”. Na ogół jedynie na Święta.
Jest pyszna, elegancka, robi się ją naprawdę łatwo, ale… niestety nie należy do tych najbardziej dietetycznych ;)
Zdecydowałam się umieścić ją jednak na stronach LS ponieważ uważam, że jest stanowczo lepszą i zdrowszą alternatywą dla niejednej chudej wędliny ze sklepu.
Uwaga:
Ilość i rodzaj przypraw należy dostosować do własnego gustu. Ja podaję tylko przybliżone ilości, dostosowane do upodobań mojej Rodziny.
Najważniejszym ze składników jest boczek. Warto poszukać naprawdę ładnego kawałka, z jak najmniejszą ilością tłuszczu .
Składniki:
1 płat boczku (około 20×15 cm i grubości 4-5 cm)
4-6 ząbków czosnku
1 średnia cebula
2-3 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka suszonej szałwi
sól i pieprz
2-4 liście laurowe
farsz:
250-300 g chudego mielonego mięsa wieprzowego (np. z szynki)
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz
dodatkowo:
bawełniany sznurek do obwiązania
Wykonanie:
Z boczku wyciąć ostrym nożem kości i chrząstki. (Uważać, aby nie ponacinać mięsa zbyt głęboko!)
Płat boczku przekroić poziomo (ale nie do końca!) i rozłożyć jak książkę. Z obu stron posypać i natrzeć przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, szałwią i 2-3 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Przygotować farsz (jak na białą kiełbasę). Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i 2-3 łyżkami zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem.
Boczek rozłożyć tak aby strona z warstwą słoninki była od spodu. Posmarować farszem i ścisło zrolować. (Uwaga: Mięso ma być tak zrolowane, aby słoninka stanowiła zewnętrzną warstwę tj. otoczkę rolady.)
Roladę obwiązać bawełnianym sznurkiem, zawinąć w folię aluminiową (lub włożyć do torebki foliowej) i wstawić do lodówki na 12-24 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Roladę (bez folii) ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć na wierzchu i po bokach plasterkami cebuli, pokrojonymi na plasterki ząbkami czosnku oraz paroma listkami laurowymi. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 60-70 minut (w zależności od średnicy). W czasie pieczenia polać 1-2 razy wytworzonym sosem. (Uwaga: Jeśli sosu jest zbyt mało wlać na dno naczynia żaroodpornego trochę gorącej wody.)
Uwaga: Gdyby w czasie pieczenia rolada (a szczególnie cebula czy czosnek) mocno się zarumieniły, okryć całą pieczeń arkuszem papieru do pieczenia.
Roladę pozostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. (Uwaga: Najlepiej jest piec roladę wieczorem i pozostawić ją w piekarniku na całą noc.)
Zimną roladę schłodzić dodatkowo w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/03/27/pieczona-rolada-z-boczku