Wykonanie
Soczysta, delikatna w smaku.
ok 1,5 kg
szynki (kulka)Do nastrzyknięcia:2 łyżki
majeranku3 ząbki
czosnku5 ziaren jałowca2 łyżki
soli1 łyżeczka peklosoli1 łyżeczka mielonego
pieprzu3
liście laurowe1/2 litra
wodyWszystkie składniki gotować 5 minut. Wystudzić i przecedzić przez gazę. Nabierać płyn strzykawką z grubą igłą i wstrzykiwać w
szynkę.
Szynkę wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie
szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą, zawiązać końce, żeby
woda się nie dostała do środka. Do garnka wlać tyle
wody, aby
szynka swobodnie pływała. Od zagotowania
wody parzyć (na malutkim ogniu) około 1,5 do 2 godzin. Pozostawić w wodzie do całkowitego wystudzenia.