ßßß Cookit - przepis na Szynka parzona

Szynka parzona

nazwa

Wykonanie

Soczysta, delikatna w smaku.
ok 1,5 kg szynki (kulka)
Do nastrzyknięcia:
2 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
5 ziaren jałowca
2 łyżki soli
1 łyżeczka peklosoli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
3 liście laurowe
1/2 litra wody
Wszystkie składniki gotować 5 minut. Wystudzić i przecedzić przez gazę. Nabierać płyn strzykawką z grubą igłą i wstrzykiwać w szynkę. Szynkę wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą, zawiązać końce, żeby woda się nie dostała do środka. Do garnka wlać tyle wody, aby szynka swobodnie pływała. Od zagotowania wody parzyć (na malutkim ogniu) około 1,5 do 2 godzin. Pozostawić w wodzie do całkowitego wystudzenia.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/12/szynka-parzona.html